Бебето Ви хълца? Вижте защо!

Когато станем родители, всеки най-малък проблем, бебето се нуждае от специално внимание. Хълцането е един от тях. Разберете причините, поради които Вашето бебе хълца, и как да се справите с него.

Бебето Ви хълца Вижте защо! (6)

Хълцането при новородените е свързано с все още недоразвития напълно храносмилателен тракт.  Хълцането е чисто нервно, рефлекторно явление. Хълцането на малкото бебе е рефлекс, свързан с раздуването на стомахчето и повдигането на диафрагмата.

Преохлаждане и колики при бебето.

Новороденото често хълца, когато му е студено. Друг повод е подутото коремче. Напрежението, създадено от раздутите стени на червата върху диафрагмата, води до хълцане.

Стрес

Понякога малките бебенца започват да хълцат, когато са се стреснали. Например влязъл е непознат човек, изведнъж пред тях е светнала лампа или пък са чули силен звук. Всички тези явления са повод детето да се стресне. Ако сте забелязали това при детето си, съобразете се, че то е с чувствителна нервна система, и го предпазете адекватно от такъв тип стрес.

Преяждане

Внимавайте как храните детето. Препоръчително е да следвате график, а също така и да наблюдавате какво количество храна приема бебето.

Студ

Понякога хълцането започва, когато на бе­бето му е студено, затова проверете крачетата и нослето, за да разберете дали това е така. Най-бързият начин малкото да спре с хъл­цането е да му дадеш да суче, а при по-го­лемите – малко водичка.

Бебето Ви хълца Вижте защо!

Ако искате да намалите хълцането на бебето, опитайте следните неща:

  • Предложи му гърдата си или му подай шише, от което да отпие. Понякога това отпуска диафрагмата.
  •  Сложи бебето да седи и го гушкай докато хълцането премине.
  • Mоже да дадете затоплена преварена подсладена вода с лъжичка при малко бебе.

Като цяло, ключът към преминаването на хълцането е времето. Имай търпение, хълцането ще премине. Ако все пак си притеснена относно хълцането на бебето, посетете лекар.

Запомнете: Хълцането не е нито страшно, нито особено смущава­що и болезнено за бебето, и няма нужда да се тревожите излишно.

 

(Visited 211 times, 1 visits today)