Величествената Асенова крепост

Днес решихме да Ви покажем Асенова крепост,която се издига величествено над Асеновград.
razlichno.com-Asenova krepost (8)

Асеновата крепост е най-атрактивната и често посещавана туристическа забележителност около Асеновград.Прочутата Асенова крепост, символ на Асеновград, е един от най-значителните и интересни паметници на културата от българското средновековие.

Известна като Родопска “Света гора” на Асеновград,тя величествено гледа към града.

Крепостта е изградена на непристъпна скала в началото на прохода, свързващ Тракия с Беломорието.Стратегическото разположение и естествената защита на местността е използвана още по времето на траките, които през V век пр.н.е. строят укрепление.

razlichno.com-Asenova krepost (1)

Външните крепостни стени са добре запазени, с дебелина 2,9 м. и височина 3 м и следват естествения релеф на местността, като са изградени само там, където склоновете са по-достъпни за вражески нападения. Входът, който се е намирал на югозападната страна на Асенова крепост, водел към най-високото и защитено място – цитаделата.Там били наблюдателната вътрешна кула построена на най-високото място), акрополът където при военни действия се криел управникъ, двете крепостни водохранилища събиращи дъждовна вода.

razlichno.com-Asenova krepost9

Крепостта е подновена по времето на римския император Юстиниан като една от 300-те крепости, подготвени за защита от навлизащите в империята славянски племена. Асеновата крепост има три големи строителни периода – през ІХ, ХІ и ХІІІ век.

razlichno.com-Asenova krepost (4)

Безспорно една от най-големите забележителности и със сигурност символа на крепостта е църквата “Св. Богородица Петричка”, която се е запазила и до наши дни. Тя е построена през XIII век и е двуетажна. Първият етаж най-вероятно е служел за склад, а същинската църква е била на вторият етаж.  Тя се състои от абсида, предабсидно пространство, наос и притвор. Най-впечатляваща е архитектурата на църквата и най-вече на нейната фасада. В комбинация със стенописите, част от които са се запазили и до днес, църквата е един от най-блестящите примери за уникалната средновековна архитектурна и изобразителна школа.

razlichno.com-Asenova krepost (2)

След смъртта на Иван Асен II, Асенова крепост е превзета от византийците, но през 1344 г. цар Иван Александър успява да си върне властта върху нея, само за да бъде окончателно превзета от турските нашественици скоро след това.

Параклисът „Св. Богородица Петричка”, който е запазен и до днес, е най-голямата забележителност на Асенова крепост. Построен през XIII в. по нареждане на Цар Иван Асен II, храмът е първият в източното православие, който има кула (тя служела едновременно като камбанария и наблюдателница).

razlichno.com-Asenova krepost (3)

Архитектурното изящество, декоративната пластична украса на южната фасада, както и уникалните стенописи (ХІV в.), причисляват храма към най-добрите образци на средновековното българско църковно строителство по нашите земи.

Доказателство за това,че цар Иван Асен II е възстановил крепостта,свидетелства каменен надпис:”В година 1231, индиктион 4, от бога въздигнатия цар Асен, цар на българите и гърците, също и на други страни, въздигна Алексия Севаста и изгради тази крепост”.

razlichno.com-Asenova krepost

Замъка е предстъвлявал едно доста причудливо архитектурно „чудо” на средновековието.В основите си той има многоъгълна форма като следва очертанията на терена.

razlichno.com-Asenova krepost (6)

Крепостта е била във владение на траки, римляни, византийци, кръстоносци, българи и османци,но въпреки това тя се връща на българите. Първите писмени сведения за крепостта се намират в устава на Бачковския манастир,където е наречена “укреплението на селище Петрич”.

 

 

(Visited 267 times, 1 visits today)