Здравословните свойства на нахута

Нахутът, познат и като леблебия, е бобова култура. Растението обича топлия климат, и разади това най-много се отглежда в Турция, Северна Африка, Афганистан, Индия, Пакистан, Мексико и Испания. За родина на нахута се счита районът на Малайзия и по-специално в околностите на библейския пра-град Йерихон.

Нахутът е изключително полезен и хранителен. Две чаши нахут предоставят дневната нужда от фибри за организма ни. Заради високо му съдържание на фолиева киселина и растителен естроген, нахутът е важен хранителен елемент за бременни жени, и жени в менопауза.

Модерни медицински изследвания го нареждат сред десетте най-полезни за здравето храни заради високото съдържание на белтъчини и въглехидрати при ниско съдържание на мазнини, както и заради присъствието на минерали като магнезий, цинк, фосфор и др. В 100 г сварени зърна се съдържат 164 калории, 27 г въглехидрати, 9 г белтъчини, 7 г фибри и едва 2,6 г мазнини. Това количество съдържа също половината от препоръчваната дневна доза витамин В9 (фолиева киселина) и четвърт от тази на магнезий и желязо. Препоръчва се при балансираното хранене заради ниския си гликемичен индекс. Доказано е, че помага за свалянето на холестерола и кръвното налягане. Предпазва също от заболявания на простатата.

Здравословните свойства на нахута (2)

Нахутът съдържа пурини, които са естествени съставки, откривани в растенията, животните и хората. При хора податливи на проблеми свързани с пурините, повишеният им прием може да доведе до здравословни проблеми! Тъй като пурините може да се разградят до пикочна киселина, повишеният прием на пурини в тялото може да доведе до повишено отделяне на пикочна киселина. Здравословното състояние наречено подагра и камъни в бъбреците са два примера за проблеми свързани с пикочната киселина, които могат да се свържат с увеличения прием на храни съдържащи пурини. Ето защо хората с подобни проблеми трябва да ограничат приема на нахут.

Сортове нахут:

Сортовете с бели, жълто-розови и бледожълти зърна се използват за храна. Тъмните на цвят зърна нахут, отличаващи се с повишено съдържание на белтъчини се използват за храна за животни. Черният нахут обаче е високо ценен в индийската кухня и се приготвя често под формата на ястието Кала Чана.

Подобно на повечето бобови, нахутът е богат както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Разтворимите фибри образуват гелообразно вещество в стомашно-чревния тракт, което “впримчва” жлъчната течност и я изхвърля от организма. Според научни изследвания, неразтворимите фибри помагат при констипация и при проблеми с храносмилателната система и метаболизма.

Здравословните свойства на нахута (4)

Силните витаминни и минерални съставки на храната, включително антиоксидантни, могат да спомогнат за стабилизирането на храносмилателното влияние върху кръвната ни захар. При изследване на хора приемащи половин чаша нахут дневно се наблюдава подобрение в кръвната захар само след седмица.

Ако искате да отслабнете, не прилагайте зверски диети, а хапвайте салата с нахут. Той ще ви даде енергия, а и високото съдържание на фибри в него, ще ви помогне да контролирате глада и да регулирате метаболизма си.

 

(Visited 255 times, 2 visits today)