Какво е бигорексия ?

Maниятa зa здpaвocлoвeн живoт cъщo може да обсеби живота на човек. Какво е биорексия, как се лекува и защо все повече хора страдат от нея, разберете от тази статия.

Какво е бигорексия

Може ли здравословения начин на живот води до психични заболявания?Да, казвах “здравословен начин на живот”, както и “психично заболяване” в едно изречение. Въпреки, че това може да звучи като един огромен парадокс, това явления нараства експоненциално и всичко е толкова вярно. Всеки е чувал от анорексия, която е психично заболяване, което може да накара хората да се възприемат като хора с наднормено тегло, когато те вече са прекалено кльощави.

Мъжката суета извади на бял свят  нова и непозната болест – бигорексията. Едноименният термин , които се появи за първи път през 1997 г., произлиза от английската дума “big” – голям. Произходът му отвежда към фитнес залите, където трупането на мускулна маса все по-често придобива характеристиките на мания.

В медицината явлението е познато като мускулна дисморфия, която се среща най-често при физически активните мъже между 16 и 35 годишна възраст. При нея индивидът чувства постоянна неудовлетвореност от фигурата си и непрекъснато се опитва да я развива.

Какво е бигорексия ията е противоположна на анорексията, при която се слабее насилствено. Но и в двата случая последиците за здравето могат да бъдат сериозни, дори фатални, предупреждават от Академията за изследване на телесни и психически разтройства в Масачузетс към Харвардския медицински факултет.
Перфекционизмът насочен към тялото е компенсаторен механизъм спрямо ниската оценка, която личността си поставя. По този начин, поправяйки мними дефекти по тялото си, човек несъзнателно се опитва да коригира психологически проблеми в себевъзприемането си. Това обаче е един порочен кръг от непрестанни корекции и вечен стремеж и преследване на невъзможния перфектен образ. Фиксирайки се единствено в тялото, сякаш омаловажаваме себе си като личности.
Какво е бигорексия Бигорексиците са изключително склонни към употреба на анаболни стероиди, именно поради непрестанното си желание да трупат обем и форми. Стремежът към все по-големи и по-големи постижения често кара употребяващия да увеличава неразумно дозите и да експериментира с различни програми и субстанции. Качеството на въпросните вещества също често е подозрително, а това носи допълнителни рискове. В такива случаи дори можем да говорим за възможност за развиване на зависимост към въпросните вещества, тъй като те стават неизменна част от инструментите за обслужване на невротичната идея.

Според психолозите детството играе много важна роля при бигорексията.
В голям процент от случаите бигорексици стават мъже, които в детството си са били по-слабички и дребнички момчета и затова често са ставали обект на подигравки от по-едрите им съученици.

Какво е бигорексия

Какви са симптомите?

Страдащите от това заболяване постоянно се гледат в огледалото. Те непрекъснато търсят някакъв видим резултат. Живо се интересуват от мазнините в организма и се опитват да ги намалят.

Тест от който ще разберете, страдате ли от бигорексия

 1. Колко пъти на ден се гледате в огледалото? (изследванията посочват,че засегнатите се гледат между над 50 пъти на ден)
 2. Смятате ли, че тялото ви трябва а бъде по-стройно и мускулесто?
 3. Побърквате ли се от мисълта, че сте дребен?
 4. Четете ли за нови тренировъчни и хранителни режими и добавки?
 5. Следвате ли високобелтъчни диети и употребявате ли суплементи за покачване на мускулна маса?
 6. Съмнявате ли се в искреността на хората когато казват че сте едър и мускулест?
 7. Носите ли торбести дрехи за да скриете размерите на тялото си?
 8. Притеснявате ли се да се съблечете на плажа, защото не сте в най-добрата си форма точно в този момент?
 9. Тренирате ли и с травми заради страха да не загубите маса?
 10. Сравнявате ли се с “големите” в залата?
 11. Имате ли усещането че ви се подиграват зад гърба че сте хилав?
 12. Предпочитате ли тренировките пред секса?
 13. Пропускате ли събирания или дори по-добре платена работа в името на тренировките?

Лечима ли е бигорексията?

Разбира се! Пациентите трудно признават за проблема си и е отговорност на близките им да забележат навреме развитието на болестта.

Какво е бигорексия

Бигорексията е сложно психологическо състояние, при което се засилва действието на депресията и липсата на увереност, така че крачката към лечението се възприема като претърпяване на загуба. Терапията се състои в насърчаване на пациента да преосмисли ценностите си и да се насочи към нови цели в живота. Освен психологическа подкрепа, специалистите съветват използването на помощ от диетолози и физиотерапевти.
Изследователите на болестта са установили и други форми на бигорексия, които са сходни с опитите за избиване на комплекси чрез постигане на физическо съвършенство.

 

(Visited 401 times, 4 visits today)