Как да разберете кога е време за смяна на маратонките за тренировка

Тренировката е хубаво нещо, изграждаш мускули, поддържаш форма и ставаш по-силен. Но когато става дума за маратонките, които използвате по време на тренировка, последното нещо, което искаме, е да тренираме с лоши за нас маратонки.

Как да разберете кога е време за смяна на маратонките за тренировка

За разлика от мускулите, маратонките не са обвързани с едни и същи закони на възстановяване. След като са си изпяли песента, те са си изпяли песента. Използваки ги, след като  “срока им е изтекъл” те могат да ви навредят повече, отколкото да са ви от полза.

Важно е да разберете, колко дълго трябва да използвате чифт маратонки за вашата тренировка, и след колко време ще трябва да ги смените с други.

Колко дълго издържат маратонките за тренировка?

Когато става дума за обувки, не винаги получавате качество за сумата, която плащате. Обувките, които са специално изработени за целта са с по-високо качество на материалите и са склонни да издържат по-дълго. Но без значение на производителя, проучвания са показат, че повечето обувки проявяват подобни следи в една много важна област: възможности за компресия, или способността им да абсорбират шока от вашето скачане.

Как да разберете кога е време за смяна на маратонките за тренировка

Според изследване, публикувано от NSCA, нормалните маратонки за тичане  губят 50 процента от своите възможности за компресиране в средно от 482 до 800 км от употребата им. Изследователите заключават, че повечето маратонки трябва да бъдат заменени в рамките на този пробег от километри или на всеки шест месеца. Но как да изчислим издръжливостта на маратонките, когато твоята тренировка не е свързана с бягане?

Как спецификата на Вашата тренировка, влияе на продължителността на живота на маратонките Ви?

Ако Вашата тренировка е от типа на INSANITY, то тогава тренировката ви включва интензивно кардио, и вероятността да достигнете километрите за продължителност на употреба на маратоките за бяга е много вероятна, и е възможно по-скоро да ги смените. В този случай, силата на натиск върху маратонките, ще е по-голям и може маронките да се износват малко по-бързо, отколкото когато просто бягате всяка сутрин.

Как да разберете кога е време за смяна на маратонките за тренировка

Програми като Body Beast и P90X определено имат своите моменти на висока интензивност, но като цяло тези тренировки ще бъдат по-снизходителни върху маратонките Ви, отколкото  INSANITY или T25. Същото се отнася и ако сте фитнес-маниак, който тренира предимно с тежести. Може да се очаква, значително по-дълъг живот на маратонките с тези видове тренировки.

Как да разберете кога е време за смяна на маратонките за тренировка

И ако вие сте от бегачите, живота на маратонките Ви си зависи от интензитета на бягане. Тези, които обичат да бяга на спринтове, ще слагат повече сила на подметката на маратонките, от някой, който просто ходи. Ако сте спринтьор, може би ще ви се наложи да сменята по-често маратонките си от препоръчените пъти на NSCA.

Признаци, че маратонките Ви са за смяна

Как ще разберете, че маратонките вече трябва да се заменят с нови? Най-добрият начин, е да огледате добре маратонките. Не гледайте просто подметките на маратонките. Отделете време, за да инспектира области, които показват най-големи следи от употреба. Не само, дали има дупки, или се е сцепила някъда маратнката.  Ако средната част на подметка е прекалено хоризонтална или там има следи на най-голямо износване, значи маратонките абсорбират най-голямо натоварване на петата и може би време да ги хвърлите.

 

(Visited 188 times, 2 visits today)