Къщата на Жулиета

“И до днес светът не знае любов по-чиста и съдба по-клета от тази на Ромео и Жулиета.”

Всички знаем историята на Ромео и Жулиета,но не и за къщата на Жулиета.Казват че ако отидеш във Верона,трябва да отидеш в къщата  на Жулиета.Верона е известен с Шекспировите герои умряли трягично за любовта си,но е известен и с нещо друго,къщата на Жулиета.

SV106616

 

 

Къщата е разположена на Via Capellо,и дълги години е била притежание на фамилия дал Капело. Всъщност, близостта на имената е довело до популярното вярване, че това е къщата на Капулетите от Шекспировата творба.

shakespeareok

Къщата на Жулиета е украсена с прочутия балкон, от който героинята на трагедията призовавала нейния Ромео. Днес много млади жени са изкачват на балкона в къщата на Жулиета, за да се опитат да намерят любовта.

verona3_1

Балконът на Жулиета е бил направен през тридесетте години на миналия век и не е ясно дали изобщо е съществувал в стария вид на сградата.

През 1972 година в двора на къщата на Жулиета била поставена бронзова статуя на шекспировата героиня. Влюбени от цял свят пристигат във Верона, за да докоснат статуята на Жулиета, тъй като тя носи късмет в любовта.Поверието твърди, че който се докосне до дясната гърда на Жулиета ще бъде споходен от късмет и щастие в любовта. А благодарение на други поверия целият тесен коридор в двора на къщата е осеян с любовни послания и имена на любими хора.

big_383_1450450658

Всяка година на 16 септември в къщата Жулиета се празнува тържествено нейния рожден ден, а на Свети Валентин се награждават онези, чиито писма към Жулиета са били оценени като най-красиви и чувствени.

Безброй хора от цял свят идват във Верона,специално за да посетят къщата на Жулиета и да оставят инициалите си и послания за любов.Стените са къщата са облепени с листеча и заключени катинари,на хора които желаят любовта им да е вечна.

k_1221929298_DSC_0509

Понеже вече няма място,където да се лепят посланията,са сложени компютри за тази цел.Надписите с имената на влюбени от цял свят са позволени само под арката, която се намира преди входа към къщата.

dsc_2245

В къщата са изложение костюми,снимки,филми базирани на Шекспировата пиеса.Мястото е много романтично и успява да пресъздаде осезаемо историята на двамата влюбени.

Ако желаете да се оженете на мястото,където Ромео е ухажвал Жулиета,стоящ под балкона й,то сега вашето желание ще може да се сбъдне,само че се подгответе да платите висока цена.Таксите за сватба в къщата на Жулиета варират от 600 евро за жители на Верона, до 1000 евро за граждани на държави извън Европейския съюз, които не живеят в града.

(Visited 378 times, 2 visits today)