Любопитни факти за кръвта

Кръвта е една от най-важните течности в организма, без която животът би бил немислим. Днес Ви представяме няколко любопитни факта относно кръвта, за които може би не знаете.

Любопитни факти за кръвта

Групирането на кръвните групи е сложен процес. Има около 30 различни вида кръвни групи.  „AB0“ система е опростената, тя категоризира видовете под 0, A, B и AB.

Една единица кръв може да бъде разделена на няколко компонента: червени кръвни клетки, плазма и тромбоцити и така да се помогне на трима пациенти- Червените кръвни клетки пренасят кислород до телесните органи и тъкани.

Белите кръвни клетки са важна част от имунната система  на организма. Те го защитават от определени бактерии, вируси, ракови клетки, инфекциозни заболявания и др.

Плазмата, която е съставена от 90% вода, съставлява до 55% от обема на кръвта.

Необходими са 1 200 000 комара, за да източат кръвта от едно човешко тяло.

Любопитни факти за кръвта

Няма заместител на човешката кръв.

Не можете да се заразите със СПИН или която и да е друга инфекция докато дарявате кръв.

Количеството кръв, изпомпвано от сърцето може да варира широко – от 5 до 30 литра на минута.

На всеки 2 сек. някой се нуждае от кръв.

Кръвта съставя 7% от общото човешко тегло. Съдържа три основни вида кръвни клетки. Това са червените и белите кръвни клетки, както и тромбоцитите. Те образно казано “плуват” в кръвната плазма, която се състои от 90% вода. Останалите 10% включват глюкоза, протеини, хормони, електролити, хранителни вещества и др.

500 мл дарена кръв може да спаси до три човешки живота

Д-р Карл Ландщайнер пръв идентифицира основните човешки кръвни групи – А, В, АВ и О през 1901 г.

Плазмата е бледожълта смес от вода, протеини и соли.

Новородено бебе има около една чаша кръв в тялото си.

Най-рядко срещаната кръвна група в света това е кръвна група AB. В световен мащаб на тази кръвна група се падат едва 3% от населението на земята, а ако трябва да сме още по точни най-рядко срещаната кръвна група в целия свят е кръвна група АБ с отрицателен резус-фактор. В България процента на срещане на тази кръвна група е осем.

Кръвните групи не са нещо характерно единствено за хората.

Около 1 на 7 души влезли в болница се нуждаят от кръв.

Червените кръвни клетки живеят около 120 дни в кръвоносната система.

Любопитни факти за кръвта

17% от не даряващите хора изтъкват „никога не съм мислил за това” като основна причина да не даряват, докато 15% казват, че са твърде заети.

След като дарите кръв, вашето тяло замества количеството течност за няколко часа, а червените кръвни клетки – за период до четири седмици. Осем седмици са необходими, за да възстановите загубеното след даряване желязо.

Подходящ природен продукт, който действа укрепващо върху всички кръвоносни съдове, включително вените, ускорява течливостта на периферната кръв и лимфата, доставя нужното количество хранителни вещества, предотвратява слепването на тромбоцитите и осъществява протективен ефект срещу увреждащото действие на свободните радикали е природният продукт Ентан.

 

(Visited 251 times, 1 visits today)