МВР ще раздава книжки на малолетни

Децата да изкарват сертификати по подобие на шофьорските книжки за управление на велосипед и мотопед. Такова предложение са отправили от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението на последното си заседание в МВР миналата седмица.

МВР ще раздава книжки на малолетни

За това настояват от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението.Предложението е било обсъждано в МВР на 7 юни на последното заседание на комисията.

Според експерти от комисията промяната трябва да залегне в Закона за образованието и науката и да бъде част от подготовката на децата до 7-и клас.

МВР ще раздава книжки на малолетни

Идеята е заимствана от Франция. Подобна практика има във френските начални и средни училища и има за цел създаването на ефективно образование по пътна безопасност в ранна детска възраст.Уроците по адекватно и отговорно поведение на пътя започват още в началния етап на училищно обучение, според практиката във френските училища.

Идеята е в началото на прогимназията, tийнейджърите да получават сертификат, без който няма да могат да се записват на курсове за водачи на МПС. В среднообразователното училище децата получават два училищни сертификата по пътна безопасност за първо и второ ниво.

МВР ще раздава книжки на малолетни

 Образователни експерти,коментират, че е невъзможно предложението да залегне в новия закон, тъй като в училищната програма няма къде да се вмести такава дисциплина.

Според нас, идеята която се опитват да предложат от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, е добра и трябва да се обмисли сериозно. Франция е развита страна и практиката, децата да стигат до училище с колелетата си е често срещана.

МВР ще раздава книжки на малолетни

Ние от razlichno.com, сме сигурни, че този модел може да намери практика у нас, понеже трябва децата да се учат от началното училище на безопасно каране на пътя, но не сме сигурни дали, Министерството на образованието и науката, ще намери средства за това.

Разбира се, трябва да се направи някакъв опит, и ние сме за! Надяваме се предложението, в действителност да се обмисли, а да не се отхвърли с лека рака, както всичко друго!

 

(Visited 58 times, 1 visits today)