Опасни навици, които увреждат мозъка

Мозъкът  е един от най-големите органи в тялото  Ви и е основният контролен център за всяка функция, което се случва във вашия ден за ден живот. Той съхранява  много информация и има безкраен списък от отговорности. Вижте кои са топ 10 на вредните навици, които увреждат мозъка.

Опасни навици, които увреждат мозъка

  1. Не закусвате

Всички знаем, че закуската е най-важното хранене за деня.  Ние знаем със сигурност, че тези, които не ядат закуска ще имат по-ниски нива на кръвната захар. След дълга нощ, без да храна, може да доведе до недостатъчно предлагане на хранителни вещества към мозъка. Ако се повтаря често през целия Ви живот това може да предизвика мозъчно дегенерация.

2. Преяждате

Опасни навици, които увреждат мозъка

Винаги когато преядем се чувставаме виновни за това! Освен че преяждането ни кара да качваме килограми, нямаме самочувствие. Преяждането, също води до втвърдяване на мозъчните артерии, които могат да доведат до  намаление своята умствена енергия.

3. Пушене

Всички знаем, че пушенето вреди на здравето, дори го пише на кутиите с цигари. Един от страничните ефекти, на пушенето е че може да доведе до свиване на мозъка. Също така е предполагаем виновник за болестта на Алцхаймер и други деменции, свързани със заболяването.

4. Голяма консумация на захар

Опасни навици, които увреждат мозъка

Ако сте чували, че не трябва да прекаляваме със захарта, тогава знаете за опасностите от захарта и как тя се крие в почти всичко, което ядем тези дни. Консумацията на  много захар може да  прекъсне усвояването на протеини и хранителни вещества, причиняващи недохранване и може да повлияе на развитието на мозъка.

5. Замърсяване на въздуха

Това е проблем от който, трудно може да се избяга, освен ако не сте с маска всеки ден на лицео,която ви предпазва. Мозъкът е най-големият потребител на кислород в тялото ни. Той се нуждае от много, наистина много количества кислород, за да функционира правилно.Вдишването на замърсен въздух намалява доставката на кислород към мозъка, което намалява ефективността на му.

6. Безсъние

Опасни навици, които увреждат мозъка

Дългосрочно лишаване от сън ускорява смъртта на мозъчните клетки. Ние искаме и трябва да продължим нашите мозъчни клетки наоколо за толкова дълго, колкото е възможно! Сънят позволява на мозъка да си почине, след дълги и понякога стресови дни. Дългосрочното лишаване от сън ще ускори смъртта на мозъчните клетки. Направи съня приоритет и направи каквото е необходимо, за да получите повече от него!

7. Закривате главата си докато спите

Сигурно ви се случва, често като си лягате да спите да се завиете през глава, както и на мен. Тъй като сте заспали, вие не може дори да се разбере, че сте лишени от въздух, или че ви прилошава. Спането с покрита глава, повишава концентрацията на въглероден двуокис и намалява концентрацията на кислород, което може да доведе до вредни за мозъка ефекти. За по-сигурно, като си лягате не се завивайте през глава.

8. Работите с мозъка си по време на някаква болест

Опасни навици, които увреждат мозъка

Живеем в много забързан свят, и понякога за да успеем продължаваме да работи, въпреки че не се чувстваме добре. Истината е, когато тялото ни показва признаци на заболяване, това е често начин да ни каже, че трябва да намали скоростта и да преразгледа сегашният ни начин на живот на организма ни. Също така ни казва, че нашия мозък има нужда от почивка! Работейки усърдно или учейки по време на болест може да доведе до понижаване  ефективността на мозъка, както и увреждане на мозъка.

9. Не стимулирате мисленето 

Опасни навици, които увреждат мозъка

По принцип, ако ние не използваме мозъка си и не го стимулирате да мисли, той ще се свие. О, ДА! Истина е! Мисленето е мощен инструмент и през всичките години от живота си, мислите ни мислят как да създадат нови пътища в мозъка. Невропластичността на мозъка гарантира, че няма да останат същите завинаги – или ще се създадат нови пътища и подобрения в ума ви, или мозъкът ви ще се свие заради липсата си на опит да  мисли и да открива нови неща. Мисленето е най-добрият начин да се обучава мозъка ни, липсата на мозъчна стимулация може да причини мозъчно свиване.

10. Рядко общуване и говорене

Разговорите с хора помагат на мозъка да расте и да се развива. Участвайки в интелектуални разговори ще помогнете да разтегнете и укрепите мозъка си и да помогне на ефективността на мозъка с течение на времето. Така че, както виждате, мозъкът ви е чудесен подарък. Това е забавно изучаване на нови факти за това как да се грижи за и развият възможно най-добрия мозъка.

Не пренебрегвайте тези малки, но важни съвети и информация! Направете каквото е необходимо, за да запазите мозъка ви здрав и силен през целия живот и няма да съжалявате.

(Visited 158 times, 1 visits today)