Плодове които диабетиците могат да ядат

След като на един човек, му открият диабет, независи дали е тип 1 или 2, се налаги да си промени хранителния режим,забраняват му се да яде доста неща включитвлно плодове. Вижте какви плодове,могат диабетиците да ядат,без да се тревожат че ще си повишат захарта.

Плодове които диабетиците могат да ядат

Диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвна захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.

Повечето хора обичат да ядат плодове. Но когато сте диабетик, консумирането на плодове може да бъде трудно, защото захар която се съдържа в плодовете може да повиши нивата на кръвната захар. Днес ви представяме плодове, които са подходящи за консумация от диабетици.

Ягоди

Ягодитре са с нисък гликемичен индекс. Фибрите, съдържащи се в ягодите предпазват нивото на кръвната захар, от това да стане твърде висока, като ви държи заситени по-дълго време. В допълнение, намерените в ягодите полифеноли могат да забавят освобождаването на прости въглехидрати, така че се нуждаете от по-малко инсулин и имате по-добър контрол на кръвната захар.

Плодове които диабетиците могат да ядат

Череши

Черешите имат фитонутриенти, наречени антоцианин. Проучване публикувано през 2014, показва че диетите, които са с високо съдържание на антоцианини показват подобрение на инсулиновата резистентност. Това помага да се контролира нивото на кръвната захар.

Боровинки

Боровинките имат нисък гликемичния индекс. Техния индекс все още е по-висок в сравнение с други плодове като къпини, малини и ягоди, но те все още са по-добрата възможност от много други плодове. Едно проучване, споказва че яденето на плодове, включително боровинки, три пъти седмично в продължение на три месечен период, намалява нивата на кръвна захар. Боровинките са добър източник на разтворими фибри, така че те са приемливи плодове за диабетици. Те също имат антоцианини, които подобряват инсулиновата резистентност, и също така инхибират храносмилателни ензими, които забавят шпайкове на кръвната захар след нишестени храни.

Плодове които диабетиците могат да ядат

Авокадо

Да, авокадо е плод. То има  полиненаситени мазнини, наричани мононенаситени мастни киселини. Храните, които са с високо съдържание на мазнини не повишават кръвната захар, по същия начин, храни с високо съдържание на въглехидрати го правят. 

Комбиниция от боровинки, грозде и ябълки

 Констатацията на тези плодове,показва че по-голяма консумация на цели плодове може да доведе до по-малък риск от диабет тип 2. Установено е, че особено боровинки (да боровинки отново), заедно с грозде и ябълки са най-полезни.

(Visited 606 times, 6 visits today)