Приложенията на лененото семе

Растението лен е едногодишно тревисто растение, чиито стройни стъбла достигат на височина до 1.2 метра. Листата са синьозелени, ланцетовидни и достигат на дължина 2-4 сантиметра, а на ширина – 3 сантиметра.

Цветовете са светло сини, с пет венчелистчета, но се срещат и ярко червени цветове. Плодовете представляват кръгли, сухи капсулки, които съдържат няколко лъскави семенца, с форма на семка на ябълка. Срещат се основно два вида ленени семена – кафяви и златисти, които не се различават съществено по съдържание на омега-3 мастни киселини.

razlichno.com - Linseed (2)

Растението лен се отглежда от векове за получаване на влакна, които се извличат от стъблото на лена. Ленените семена се използват за храна и за производство на ленено масло, което се използва широко като хранителна добавка.

Ленено семе е богат източник на хранителни вещества и микроелементи, хранителни фибри и есенциалната алфа-линоленова киселина. Освен източник на антиоксиданти, влакнини и „добри” мазнини, съвременни проучвания върху ленено семе откриват все повече доказателства, че тези семена могат да понижат риска от развитие на диабет, ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Основната омега-3 мастна киселина в ленено семе – алфа-линоленова киселина, може да бъде от голяма полза за здравето на сърдечно-съдовата система, като предпазва кръвоносните съдове от възпалителни процеси, които са в основата на формирането на атеросклеротичните плаки. Консумирането на ленено семе повишава в кръвта нивото на две други омега-3 мастни киселини – ейкозапентаенова и декозапентаенова, които също потискат възпалителните процеси.

Приложения на лененото семе:

Спомага загубата на тегло при хора със затлъстявания, т.е добре е да се включи в здравословната диета комбинирана със спортни дейности при желание да се постигне отсталбащ ефект.

Консумацията на ленени семена спомага за формирането на простагландини (хормоноподобни съставки), които увеличават пропускливостта на клетките и по този начин засилват имунната система.

Помага в борбата с атеросклерозата,  често срещана с увеличаване на възрастта при все повече хора.

Има доказано положително въздействие при някои психични отклонения – като шизофрения, депресия, подпомага поддържането на здрава психика при по възрастното население.

razlichno.com - Linseed (3)

Увеличава усвоваемостта на калция – добре е да се комбинира със храни богати на калций като риба и бобови храни, тофу, различни видове зеле (обикновенно, брюкселско, броколи, карфиол). Много хора обръщат внимание само на това да ядат богати на калций храни, без да знаят, че също толкова важно е калцият който са изяли да бъде усвоен от организма.

Често пъти комбинираме храни богати на калций с храни, които пречат за усвояването на калция от организма, което унищожава доброто желание за здравословно хранене и увеличаване на калция.

Подпомага лечението на кожни проблеми като – псориазис, акне, екземи, пърхот.

Подпомага в реакциите на организма по време на стрес.

Изследвания показват, че всекидневният прием на ленено семе, може леко да подобри кръвната захар при диабет.

(Visited 219 times, 1 visits today)