Пристрастени ли сте към пазаруването? Ето няколко признака за това!

В един свят, пълен с реклами, може да бъде трудно за обикновения човек, за да се впише в рамките на бюджета и да пазарува само за необходимите неща. Улавяте ли разликата между това да пазарувате, защото нещо ви е необходимо и защото това ви кара да се чувствате по-добре? Разберете дали сте пристастени към пазаруването.
Пристрастени ли сте към пазаруването Ето няколко признака за това! Пристрастени ли сте към пазаруването? Използвахте ли днешния ден да посетите любимите си магазини? Пристрастяването към шопинга е болест, за която отдавна сигнализират лекарите отвъд океана.

Ониоманията – или страстта да се правят ненужни покупки – е не по-малко опасна от алкохолизма или наркоманията, категорични са психолозите.

Може да сте пристастени към пазаруването, ако:

Пристрастени ли сте към пазаруването Ето няколко признака за това!

Купувате неща, които не сте планирали

Дори и да са дреболии, като ароматна свещ номер 10 за шкафчето ви или ново калъфче за iPod, макар старото да си е наред.

Харчите пари, за неща които не можете да си позволите

Например, купихте ли си  80-инчов телевизор наскоро? Наистина ли беше необходимо? Ако все харчите пари, които не можете да си позволите, и наистина не се нуждаете, може би имате проблем.

Вашите покупки просто изглежда да се трупат

Ако не можете да наваксате с отварянето на покупките, които наскоро сте закупили, може би  се пристрастявате към пазаруването. Презапасяване и складирането на покупки, без дори да ги отворите е предупредителен знак, че сте пристрастени към пазаруването.

Пристрастени ли сте към пазаруването Ето няколко признака за това!

Вашите лични отношения страдат

Ако сте чували семейството или приятелите Ви да изразяват своята загриженост за вашите навици за пазаруване, може би е време да погледнете по-отблизо проблема с прекомерното пазаруване.

Закъснявате за работа, защото сте били твърде заети пазаруване

Ако пазаруване застава на пътя на вашите приоритети, като например работа, така че да не можете да си позволите да плащате сметките си, това се превръща в голям проблем.

Нямате контрол върху пазаруването

Ако не можете да контролирате, кога да  започнете или спрете пазаруване, може би е време, за да получите помощ за проблема с пазаруването.

В дните, в които не сте ходили на пазар сте нервни

Пристрастените към шопинга казват, че в дните, в които не са си купили нищо, не се чувстват добре. Някои признават, че се опитват да компенсират с онлайн пазаруване.
Пристрастени ли сте към пазаруването Ето няколко признака за това!
Главно пазарувате, когато изпитвате негативни емоции и чувства

Ако имате пристрастеност към пазаруването, то вероятно, пазарувате  когато се чувствате нещастни, ядосани, уплашени  или ниско самочувствие. Можете също така да използвате за пазаруването, като “лекарство”, когато сте стресирани или отегчени, за да се оправите.

Страдали сте от други пристастения

Може да сте личност, която се пристъстява към много неща, или сте били пристъстени към нещо преди, което води до поведение на пристрастяване в други области на живота Ви, включително алкохол, лекарства или хранителни разстройства.

Прекарвате много време да мисли за пазаруване

Един от главните признаци, че сте пристастени към пазаруването, е голямото време което прекарвайми мислейки за пазаруване. Ако например стоите пред  компютъра, и разгледвате  различни сайтове за онлайн пазаруване, постоянно, и се чудите каква да е следващата Ви покупка, то определено сте пристастени към пазаруването.

Чувствате срам или вина, след като сте пазарували

Въпреки, че може да сте използвали пазаруването, първоначално като начин да се отървете от негативните емоции, шока който изживявате след шопинг може само да доведе до повече от тези болезнени емоции. Можете да скриете вашите покупки от другите, но вие винаги ще изпитвате вина след шопинг.

 

 

(Visited 189 times, 1 visits today)