Създадоха сладолед,който се топи бавно

Сладоледа е невероятен по време на горещите летни следобеди. Проблемът е, че трябва да го ядем удивително бързо, защото това замразено лакомство бързо се превръща в млечна киша.

Създадоха сладолед,който се топи бавно

Това може да се промени скоро с откриването на нов протеин, наречен BsIA, който прави сладоледа по-устойчив на топене.

В едно проучване, проведено от съвместен екип от университета в Дънди и Университета на Единбург, изследователите са открили, естествено срещащ се протеин, който ще позволи на сладоледа по-добре да издържа на високи температури. 

Създадоха сладолед,който се топи бавно

При добавяне на сладолед, BsIA се свързва заедно въздуха, мазнината и водата в сладолед (го придържа към мастните капчици и въздушни мехурчета), което ги прави по-стабилни в смес. Това дава възможност за качествено бавно топене на сладоледа, и консистенцията на сладоледа става по-гладка.

Освен очевидните ползи от по-бавното топене на сладоледа, протеина също може да помогне за предотвратяване на образуването на ледени кристали, върху сладоледа, за по-гладка, по-фина текстура.

Създадоха сладолед,който се топи бавно

Заедно с откритието, групата изследователи, също излезе с метод за развиване на протеина в приятелски бактерии, които, сега търсят да увеличат  възможността за масово производство. Според екипа, те очакват сладолед, съдържащ протеин, да бъде на пазара в рамките на следващите три до пет години. Така че, уау, ние можем най-накрая се насладим на бавното топене на нашия сладолед,към 2020 година. 

(Visited 148 times, 1 visits today)