Трикове по време на интервю за работа

Днес решихме да Ви предтсвим, няколко трикчета, които да приложите по време на интервюто Ви за работа. Предлагаме ви няколко трика, които ще помогнат на всеки, който иска да го наемат на мечтаната работа.

Трикове по време на интервю за работа (3)

Понякога притеснението, конкуренцията или спецификата на самото интервю не ни помагат да се отпуснем и да убедим работодателя, че ние сме точният човек. Затова подбрахме за Вас, няколко трика, които ще Ви помогнат да се представите добре пред интервюиращия.

Усмихвайте се през цялото време. Дори понякога да не го усещаме, приветливата усмивка отключва много врати. Тя показва, че сте ведър и положителен човек, показва откритост на характера. Освен добри професионални умения, всеки работодател търси хора, с които се работи лесно и изглеждат отзивчиви.

Покажете вашата личност. Въпреки че навярно не е най-добрата идея да се държите с интервюиращите като с познати и да се шегувате с тях, потенциалните ви работодатели трябва да видят поне една малка част от вашата личност. Ето защо по време на интервюта е много важно човек да бъде себе си и да покаже нужната корпоративна култура. Направете всичко възможно, за да покажете, че наистина искате тази позиция, но без да прекалявате и да бъдете нахални. Не забравяйте накрая да благодарите за срещата и разговора.

Трикове по време на интервю за работа (1)

Бъдете честни. Много хора не се гордеят с някои от предишните си работни места, но не забравяйте, че няма срамен труд. Така че, ако вашият работодател ви попита за предишни работи, по-добре не прикривайте и не си измисляйте. Един добър интервюиращ може много бързо да прецени дали човекът срещу него е честен и дали действително се интересува от позицията.

Кажете колко много харесвате фирмата, в която кандидатствате. Независимо дали сте я чували преди или за първи път преди интервюто, задължително се осведомете за спецификата на работа, досегашните проекти и всичко, което намерите като полезна информация. Всеки шеф обича да чуе, че някой се е интересува и харесва фирмата му. Освен това фактът, че познавате мястото, където искате да работите е полезен не само за вас, но и за работодателите ви.

Трикове по време на интервю за работа (2)

Фокусирайте се върху своята автобиография. Всички търсещи работа знаят, че впечатляващите квалификации в автобиографиите определено ги открояват от останалите кандидати. Един обикновен текстов документ не е достатъчен, за да привлече вниманието на шефа. Резюмето е също толкова важно, колкото и останалото съдържание, особено ако кандидатствате за творчески позиции. Работодателите искат да получат информация не само за уменията на даден човек, но и за неговото внимание към детайла.

Когато ви задават подвеждащи или логически въпроси, винаги се опитвайте да давате отговор и да търсите решения. Не се отказвайте и не казвайте „не знам“ или „не мога“. Точно това работодателят не иска да чуе и ще бъде сериозна грешка, ако го направите. Запомнете – винаги сте готови да търсите решения и да работите и никога не се отказвате!

Гледайте и слушайте с интерес интервюиращия ви. Покажете колко много ви вълнува работата и колко сериозно се отнасяте към нея.

Трикове по време на интервю за работа (1)

Подгответе се за ситуационни въпроси. Традиционните въпроси като: „Разкажете ни нещо за себе си“ най-вероятно отново ще ви бъдат зададени. Освен тях обаче, някои интервюиращи залагат на така наречените ситуационни въпроси. При тях ви разказват потенциален работен сценарий и ви питат как бихте реагирали в дадената ситуация. В този случай няма как да се подготвите предварително, тъй като не може да предположите какъв би бил сценарият. Все пак информирайте се достатъчно добре за самата фирма, позицията, за която кандидатствате и евентуалните трудности в този вид дейност.

 

(Visited 286 times, 1 visits today)