Феноменалните Стобски пирамиди

Природният феномен Стобски пирамиди, е част от българската природа, пленяващи със своите уникални форми и красота. Разберете повече за Стобските пирамиди.

Феноменалните Стобски пирамиди

Стобските пирамиди са интересни скални образувания, разположени близо до село Стоб в Западна Рила. Намират се от северната и южната страна на планинския рид, като тези на север са по-силно изразени, а тези на юг са по-многобройни и гъсто разположени. На височина достигат между 7 и 10 метра.

Стобските земни пирамиди са едни от най-популярните сред туристите природни обекти в България.

Представляват скално-земни образувания, изваяни в дебелина до 30 – 40метра.
Пирамидите са обагрени в ръждиво-кафяво, червеникаво и тъмно жълто, а поради разположението си, те са особено красиви,  на лунна светлина сякаш искрят.

Стобските пирамиди са с разнообразна форма, но повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка, наподобявайки гъби. Поройните дъждове, топлината, студът и вятърът продължават своята скулптурна работа – едни пирамиди умират, други се раждат.

Феноменалните Стобски пирамиди

Има много древни хроники, които дават информация за град Стоби, неговите водопроводи, рудници, кули и крепостни стени. Той процъфтява през IX век, но през XII век е разрушен. По-късно е възстановен отново. Стоби е името на римско селище около Рилската река. Според преданията, градът е бил тракийски и е унищожен при наводнение.

За първи път Стоби е включен в българската държава през 1190г. от хан Крум, когато неговите войски надвиват византийските. През 1254г. той става част от Никейската империя. По времето на Иван Александър, между 1331 и 1371г, отново е част от българската държава.

Местна легенда разказва за възникването на Стобските пирамиди:

Преди много години, на мястото на пирамидите се простирала голяма равнина. Когато имало сватба или друго събитие, хората от селото се стичали на мегдана и се веселели. В селото имало двама влюбени млади хора.

Феноменалните Стобски пирамиди

Майката на момичето не била съгласна дъщеря ѝ да се омъжи за своя любим, но въпреки всичко момичето и момчето решили да вдигнат сватба. В момента, в който майката разбрала, отишла в равнината, забила надълбоко един голям кръст и проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни.

Денят на сватбата дошъл. Всички били много щастливи, само майката си останала вкъщи и се молела горещо клетвата ѝ да застигне дъщеря ѝ. Когато хорото се извило чак до равнината и дошъл моментът булката да целуне свекъра си, в този момент всички сватбари се превърнали в камъни. От този ден в село Стоб се издигат приказни пирамиди, напомнящи за една незабравима история.

Друга легенда разказва за обречената любов между българско момиче и турско момче. Момичето не могло да понесе несправедливото отношение към тяхната любов и се хвърлило от скалите, а на мястото се появила скалната пирамида, която днес наричат Невястата.

По южната част на рида пирамидите са най-многобройни и разположени близко едни до други. Живописните композиции носят различни имена дадени им от народните предания – Куклите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята и др.

Често се наблюдава пирамида с двойно и дори тройно по-голям камък от нейната площ.

Най-красиви са при залез слънце или на лунна светлина.

До пирамидите се стига посредством живописна екопътека, която тръгва от китното селце. По продължението на екопътеката има участъци, опасани с дървен парапет. Нагоре, обаче почвата е неравна и доста стръмна.

Феноменалните Стобски пирамиди

Изкачването продължава около 40 минути. Но онова, което човек може да види на върха е Божествено.

И днес Стобските пирамиди продължават да променят формите и силуетите си.

 

(Visited 215 times, 1 visits today)