Честита Баба Марта! Какво представлява мартеницата?

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С мартеница ние поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата.

Днес се окичваме с мартеници, изпращаме зимата и празнуваме един от най-хубавите български празници .

razlichno.com - Baba Marta (2), мартеница пижо и пенда

Какво представлява мартеницата?

Може би се чудите какво точно представлява въпросната мартеница. Класическата мартеница е направена от усускани заедно бели и червени конци. Понякога накрая има пискюли от същата прежда. Обикновено пискюлите са украсени със сини мъниста , пендари или конци с друг цвят.

В Родопите мартениците са многоцветни, а в Софийско и Мелнишко може и да са сини и червени. При изработването на мартеницата конците трябва задължително да се засукат на ляво и понякога може да се добавят различни символи, като черупка от охлюв за здраве и сила, мъниста против уроки, скилидка чесън за предпазване от зли демони или паричка за благополучие.

Обичаят за връзване на мартеница  е познат не само у нас а и в , Румъния , Молдова , Албания, Гърция , Македония и Сърбия . В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. В България мартеници се връзват още на млади животни и дървета, също и на мъжете.

В някой бълграски региони мястото, където е поставена мартеницата зависи от социалното положение. Младите неомъжени девойки носят мартениците си от ляво на дрехите си , младите ергени ги носят на кутрето на лявата си ръка , женените мъже си слагат мартеница в десния чорап.

Коя е баба Марта ?

Митичната Баба Марта олицетворява пролетта, слънцето , което лесно може да игори лицата на хората. Според вярването , Баба Марта е стара жена и е куца. Затова и носи железен бастун да се подпира на него. Народните вярвания описват характера й като много непостянен. Когато се усмихва, слънцето грее; коагто е ядосана студ сковава земята. По-голяма част от ритуалите имат за цел да я омилостивят.

Хората също вярват, че баба Марта ще влезе само в много чиста и спретната къща. Ето защо къщите се почистват старателно в края на февруари. Това е символично пролетно почистване от всичко лошо , старо и ненужно останало от миналата година.

Сваляне на мартеницата

Хората носят мартеници за определен период от време. Обичайно периодът е свързан със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Тогава хората свалят мартеницата и я завързват на цъфнало дърво.

razlichno.com - Baba Marta, мартеница на цъфнало дръвче

В различните части на България свалянето на мартеницата е свързан разни предзнаменования. В Южна България хората вярват , че мартеницата , носена на китката трябва да се свали , когато видят летящ щъркел.Мартениците от врата се свалят, когато се види лястовица, което означава, че шията ще стане грациозна и дълга като на птица. Девойките поставят мартениците си под голям камък и после търсят знамения какъв ще е бъдещият им жених.

(Visited 752 times, 1 visits today)