Чудните мостове

Чудните мостове са един от най-впечатляващите скални феномени на България. Красотата разкриваща се от мостовете, спира дъха на всеки. Научете повече за тях.

чудните мостове

Чудните мостове са скален феномен, известен също с името Скалните мостове. Разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк (2091 м).

Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва.

чудните мостове

Най-голям и най-красив е първият – големия мост. Разположен е на около 1450 м н.в. Височината му в началото е 14 м и до изхода достига 70 м, а сводът му се извисява на около 30 м над бистрата река, клокочеща на дъното на пропастта. Общата дължина на Големия мост е 96 м. На около 200 м по-надолу е вторият мост. Той е по-малък и с дължината си от 60 м приличма на дълъг тунел. Общата му височина е 50 м, а само арката е 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на р. Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.

В миналото мостовете са представлявали една пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. С течение на времето части от нея се срутили, образувайки величествените мраморни мостове.

Чудните мостове са един от най-известните и най-посещавани геоложки феномени в Централните Родопи.

чудните мостове

Легендата за създаването на Чудните мостове:

Преди много години в землището на село Забърдо имало много пастири. Незнайно от къде се появил змей, който започнал да опустошава стадата им. Дълги години пастирите страдали от набезите на змея. Накрая те измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан, запалили го и го изпратили срещу змея. Змеят глътнал магарето заедно с праханта, която бавно, но сигурно се разгаряла. Обезумелият змей отчаяно се опитвал да избяга, накрая намерил малка дупка в земята. Огромното му тяло отворило пролуката. След години, когато костите на змея изгнили, останали огромните сводести мостове. Така според легендата се появявили Чудните мостове.

чудните мостове

Чудните мостове са разположени в карстовите скали, а оформянето им е създала пълноводната някога река Айдарско дере, която издълбала дълбок тунел в скалите. Чудните мостове са обявени за защитена територия през 1949 г. Мостовете са сред Стоте национални туристически обекта. Местността е богата и на интересни и удивителни пещери, но повечето от тях не са пригодени за туристически посещения.

Мостовете са пригодени за туристи, и напълно обезопасени. Преминаването под тях и над тях е позволено.

чудните мостове

Атмосферата тук е несравнима. Спокойствие, борови гори, шумулене на реката минаваща под мостовете. Тук не само ще си починете, но и ще се насладите на тази красота наречена Родопи.

 

(Visited 826 times, 2 visits today)