Шокиращи неща които не знаете за съня

Сънят играе по-важна роля в нашето физическо и психическо благополучие, отколкото можете да си представите. Ние всички знаем, че има часове на деня, когато ние се уморени, но ние всъщност не винаги разбираме защо, или просто защо ние трябва да отида да спя изобщо. Разбира се, ние разбираме, че нашият мозък се нуждае от почивка, но защо се нуждаем от почивка? Какво се случва с тялото ни, когато ние спим? Какви външни неща влияят, когато спим и колко добре спим? Вижте шокиращите неща, които никога не сте знаели за съня.

шокиращи неща които не знаете за съня

Забравяме 90% от сънищата си

В рамките на 5 минути след събуждането си, хората забравят половината от съня си. След 10 минути, 90% от съня е забравен.

Сънищата имат символично значение

Ако сънувате нещо конкретно, много често сънят ви всъщност не е за него. Сънищата “говорят” на дълбоко символичен език. Какъвто и символ да си избере сънят ви, е малко вероятно той да е всъщност реалният символ, който мозъкът и съзнанието ви имат предвид.

И животните сънуват

шокиращи неща които не знаете за съня

Правени са множество изследвания на различни животни. Всички те показват същите промени в мозъчната дейност при животните по време на сън, каквито се наблюдават при хората. Наблюдавайте спящо куче. Лапите му се движат, сякаш бяга, а в същото време то издава джавкащи звуци, както и в будно състояние, точно както когато се опитва да догони някого (или нещо).

В една нощ може да сънувате между 4 и 7 пъти

Средностатистически, докато спите, бихте могли да сънувате между 1 и 2 часа всяка нощ.

Мъжете и жените сънуват различно

шокиращи неща които не знаете за съня

Всяко човешко същество сънува (освен тези със сериозно психологично разтройство). Мъжете и жените обаче сънуват различни неща и имат различни и разнообразни физически реакции. В мъжките сънища по-често присъстват други мъже, докато при женските се срещат по равно и от двата пола. И при мъжете, и при жените се появяват сексуални физически реакции, които са в следствие на сънища, независимо дали самият сън е сексуален. В тези ситуации мъжете получават ерекция, а жените повишен приток на кръв във вагината.

Сънищата ни пазят от психични разстройства

Новите изследвания показват, че даден човек редовно е събуждан точно в началото на своя сън, дори и да е спал осем часа, само след 3 дни той ще се изпитва умора, лоша концентрация, раздразнителност или дори халюцинации и признаци за психоза. Когато на същите тези хора, участвали в изследването, им се позволи REM сън (бързо движение на очите), техните мозъци наваксват изгубеното като увеличават съня прекаран в това състояние.

Външни влияния често влияят на сънищата

шокиращи неща които не знаете за съня

Този феномен се нарича смесване на сънища и представлява изживяване, при което импортираме в съня си шумове, които чуваме от външния свят. Пример за това е случаят, когато сте жадни и това чувство навлиза в съня ви. Така в съня си можете да изпиете няколко чаши вода.

Слепите хора също сънуват

Хората, които по някаква причина са изгубили зрението си в даден момент от живота, продължават да виждат образи в своите сънища. Тези от тях, които по рождение са слепи, не сънуват изображения, но в своите сънища изпитват силни усещания, вследствие на останалите им сетива – слух, обоняние, допир и емоция.

Емоциите по време на сън

шокиращи неща които не знаете за съня

Най-честата емоция по време на сън е тревожността. Негативните емоции преобладават над положителните.

Бързият сън

Бързият сън се осъществява на импулси в продължение на цялата нощ – общо около два часа, като се започне от деветдесетата минута след заспиването.

Не всеки има цветни сънища

Около 12% от хората, които виждат, сънуват изцяло в черно и бяло. Останалите сънуват в цветове. Изследвания от далечната 1915 г., продължени през 1950 г., се опитват да докажат, че болшинството от хората сънуват в черно-бяло, но през 1960 г. тези резултати се оспорват. В днешно време се знае, че само 4,4% от сънуващите под 25-годишна възраст имат черно-бели сънища. Някои скорошни изследвания твърдят, че променящите се научни резултати може да се дължат на медиите, и по-специално на прехода от черно-бяла към цветна телевизия.

Смесване на сънища и реалност

шокиращи неща които не знаете за съня

Мозъкът ни интерпретира външните стимули, които нашите сетива усещат, докато сме заспали. Така той ги прави част от нашите сънища. Когато чуем звук от реалността е възможно да го внедрим в съня си. Така например е възможно да сънувате, че сте на рок концерт, докато брат ви разучава на китарата си най-новото парче на Guns N Roses в съседната стая.

Всеки сънува

Всяко човешко същество сънува (с изключение на случите, в които е налице сериозно психическо разстройство). Ако си мислите, че не сънувате, грешите – вие просто забравяте сънищата си.

Произход на думата “сън”

Думата „сън“ идва от старата европейска дума „sleb“, която буквално значи „да бъдеш слаб, бавен“.

Бившите пушачи виждат сънищата си по-ярко

шокиращи неща които не знаете за съня

Бившите пушачи сънуват по-наситени и реални сънища, отколкото останалите хора. Най-често сънуват, че отново са започнали да пушат цигари, и изпитват вина.

Предсказателни сънища

Резултатите от няколко проучвания показват, че между 18% и 38% от хората са имали поне един предсказателен сън, а 70% са изпитали т.нар. “дежа ву”. Делът на тези, които вярват в предсказателните сънища, е още по-голям – между 63% и 98%.

Съня парализа на тялото

Бързото движение на очите (БДО) по време на сън (Rapid Eye Movement – REM на английски език) е фаза от съня, която се характеризира именно с бързо движение на очите, докато те са затворени. БДО при възрастните хора обикновено заема около 20-25% от съня, което е около 90-120 минути всяка нощ. По време на БДО-съня, тялото ни е парализирано от механизъм, идващ от мозъка ни. Той има за цел да ни предпази да извършване реални движения, предизвикани от съня ни. Възможно е този механизъм да се задейства преди, по време на или след нормалния ни съм докато мозъкът ни действително се събуди.

Хората които хъркат не сънуват

шокиращи неща които не знаете за съня

Този факт е широко разпространен, въпреки че няма научни доказателства за това, че човек не сънува, докато хърка.

Оргазъм по време на сън

Напълно е възможно да изпитате оргазъм по време на сън. Е, няма да е толкова силен, както по време на секс, но със сигурност усещането ще е силно и приятно.

 

(Visited 164 times, 1 visits today)