10 от най-токсичните вещества в света

Токсични вещества са една от многото опасности, които трябва да се избягваме по време на нашето ежедневие. Затова решихме да Ви представим 10 от най-токсичните вещестава в света.

10 от най-токсичните вещества в света

Токсичните вещества идват във всички видове интересни и смъртоносни форми, вариращи от ухапвания от насекоми и ужилвания до вредни химикали, които действително могат да се окажат фатални, само за няколко минути. Това, което прави отровните материали още по-опасни е фактът, че те могат да засегнат хора по различни начини, някои могат да доведат до увреждане само с най-малко докосване. Какъвто и да е случаят, е добра идея да остане възможно най-далеч от тези токсични вещества, ако е възможно.

Живак

10 от най-токсичните вещества в света

Живакът е широко считан за един от най-токсичните на естествено срещащи се елементи и  с почти всичките му форми трябва да се борави с изключителна грижа за да се избегне нараняване. Живака може лесно да се абсорбира през кожата, или да се вдиша и, това може да доведе до различни проблеми, включително и с нарушено когнитивни умения, повредена нервната система, лющене на кожата или халюцинации.

Ботулинов токсин

10 от най-токсичните вещества в света

Ботулиновият токсин е химично вещество, което е може би най-известен в неговото използване в инжекции ботокс, макар че той също може да се използва и с някои медицински цели. Все пак, е от семейство на протеини, които са едни от най-смъртоносните невротоксини на планетата, и са в състояние да убият човек, ако само 1 до 2 нанограма се вдишат или са вкарани в тялото.

Етиленов гликол

10 от най-токсичните вещества в света

Повечето хора вероятно ще знаят, етилен гликол като антифриз. Веществото обикновено се използва за автомобили и други превозни средства. Химикалът обаче може да бъде изключително опасен. Ако достатъчно от токсичния материал попадне в тялото, той бавно започва да убива жизненоважни органи, което води до смърт само за 72 часа.

Арсеник

10 от най-токсичните вещества в света

Арсена е добре известен със своите отровни свойства и е включен в безброй литературни творби, като начин да се убиват героите. Репутацията му определено е заслужена, в моменра отровените с  арсен са 100 милиона по целия свят благодарение веществото. Симптомите варират от главоболие и проблем с кръвосъсирването, гърчове или силна болка. Тези, които го приемат ще изпаднат в кома или ще умрат.

Цианид

10 от най-токсичните вещества в света

Натриев цианид е бил една от отровите, които хората са избирали в различни опита за убийство, благодарение на своите пагубни качества. Той може лесно да убие човек в рамките само на няколко секунди от поглъщането му.

Дигоксин

10 от най-токсичните вещества в света

Въпреки че се използва в медицинската промишленост за лечение на редица сърдечни проблеми в много малки дози, дигоксин е химично вещество, което може лесно да убие всеки,който го приема. Той се извлича от растението и има редица странични ефекти, включително безсъние, обърканост, депресия и психоза, преди да  в крайна сметка да доведе до смърт.

Рицин

10 от най-токсичните вещества в света

Рицин може да бъде извлечен от растението рициново масло и е един от най-бързо действащи токсини, които някога са открити. Той може да влезе ви навреди, ако се вдиша или погълне, с малко количество може да се убие възрастен човек. Това се дължи на факта, че той директно атакува протеиние в организма, и ги спира от произвеждането на жизнено важен материал, за да работят органите правилно.Няколко капки могат да са достатъчн, за да спрат да работа основните органи.

Дюбоа отровна морска змия

10 от най-токсичните вещества в света

Независимо от факта, че Дюбоа е морска змия и е сравнително послушно същество, може да  инжектира отрова в малък брой от ухапвания, и тя все още е най-опасните в света. А малко количество е достатъчно, за да убие хиляди хора, и отровата й е способна изцяло да спре да работят  жизненоважни органи само за няколко секунди след ухапването.

Полоний-210

10 от най-токсичните вещества в света

Радиоактивният материал, известен като полоний-210 влезе в заглавията през 2006 г., когато е бил използван от предполагаеми агенти на КГБ за да отрови и да убие Александър Литвиненко в Лондон. В естественото вещество се излъчва висока доза на алфа-частици, които пряко атакуват живи клетки и ДНК. Той е известен като най-подходящата отровата, защото само една малка доза е необходима, за да се окаже фатална и е почти невъзможно да се открие в тялото, след като е погълната, жертвата умира от радиационно отравяне в рамките на един месец.

Батрахотоксин

10 от най-токсичните вещества в света

Батрахотоксин е химичен токсин, който се секретира от няколко различни дървесни жаби. Отровата се е използвала в опит за убийство и като начин за лов на животни, благодарение на факта, че е толкова смъртоносна. Токсинът пряко засяга нервните клетки, което им пречи да подават сигнали към крайниците на тялото. Това на практика спира мускулите да работят правилно и води до спиране на сърцето.

(Visited 832 times, 5 visits today)