The Africa We Don’t See on Tv: Lesotho

Ние, от екипа на razlichno.com, решихме да създадем нова поредица наречена “The Africa We Don’t See on Tv”, която ще Ви представя непознати кътчета от Африка, които не сте виждали по телевизията. С огромна радост и удоволствие започваме тази поредица, не само защото обожаваме Африка, но и защото много важни за нас хора живеят там.

lesotho

 Решихме да стартираме поредицата с прекрасното Кралство Лесото. Кралство Лесото е парламентарна монархия в  Южна Африка. Наричат го още Кралство в небето, защото цялата му територия е разположена на над 1400 м височина, а 80% от нея са над 1800 м.

Столицата е Масеру – това е и единственият град в Лесото! Топонимът “Лесото” значи страна на говорещите езика сесото. Национален празник е 4 октомври, Ден на независимостта (1966)- обявена е независимост на кралство Лесото.

lesotho

Лесото е прочута екодестинация заради скалистите планини, дълбоките долини и вълнуващите водопади, които замръзват през зимата в ледени сталактити. Анклавът се гордее с две могъщи планински вериги Малути и Драконовата планина, или Дракенсберг. Тук е и най-високият водопад в Африка, чийто води се стоварват в продължение на 850 м.

През 2000 година изключително красивият регион на Укхахламба, където е паркът Дракенсберг, е включен в световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Международното признание е дадено заради биологичното разнообразие, застрашените от изчезване животински видове, природната красота и завещаните над 35 000 скални фрески от племето сан.

lesotho

Поради разнообразието от народи и култури, които са оставили следи по тези земи, националната кухня на Лесото е доста богата на вкусове и аромати.

 В планините на Лесото се намират изворите на над 200 реки на Юж. Африка.  Официалните езици са сесото и английски език. Повечето хора в по-големите градове или туристически атракции говорят английски, също така използват по  няколко думи на африкански. Въпреки това, извън тези райони, тези езици, няма да бъдат разбрани.

lesotho

Лесото е управляван от конституционна монархия и е един от трите останали царства в Африка (другите са Мароко и Свазиленд). Крал Летсие III е крал на Лесото от 1990 г. насам.

Не много страни може да се каже, че тяхната традиционна носия е едно одеяло. Одеялото Босото е много често срещана гледка в Лесото, често с цветни модели. Одеялото се използва не само за защита на Босото срещу студа, но също така и се носи като статус и символ на културна идентификация.Почти изцяло направено от вълна, то защитава много добре срещу суровата студената зима. 

lesotho

Най-ниската точка, над морското равнище в Лесото е 1500 метра, което го прави страната с най-високата най-ниската точка в света.

Лесото е дом на най-високата надморска височина кръчма в Африка на 2874 метра над морското равнище. Тя е разположена точно на границата с Южна Африка, и в края на емблематичната Сани Пас (или началото, ако идват от Лесото). А гледката, която се разкрива от там е просто невероятна.

lesoto

Може би не бихрте асоциирали веднага Африка със сняг, но Лесото е дом на най-високия ски курорт в Африка. “Afriski” се намира на 3050 метра над морското равнище.

Валутата в Лесото се нарича “Босото Лоти” (Малоти в множествено число) и е фиксирана към Южноафриканския ранд в съотношение 1: 1. Ранд се приема свободно навсякъде в Лесото, но Лоти не се приема в Южна Африка.

lesotho

Когато посетите Лесото и се отравите към всеки занаятчийския пазар, първото нещо, което ще забележите е конична образна шапка, наречена Босото шапка (или “mokorotlo”).Шапката е направена от трева и е с уникална визия и форма. Тази шапка е признат символ на Лесото и има формата на много от планините, наблюдавани в страната.

lesotho

(Visited 188 times, 1 visits today)