Една велика любовна история – Бони и Клайд

Всички сме чували имената на Бони и Клайд, но свъщност знаем ли историята им.

razlichno.com - Bonnie and Clyde (3)

На 23 май 1934 г. след престрелка с агенти от ФБР са убити прочутите престъпници Бони Паркър и Клайд Бароу. Най-известните крадци вилнеят из централната част на САЩ по време на Голямата депресия. Имената им са се превърнали в нарицателно за влюбена криминална двойка.

Бони Паркър е родена на 1 октомври 1910 г. в Тексас, но семейството й се мести в Далас, след като баща й умира. Там ги чака тежък и изпълнен с лишения живот. Въпреки своята интелигентност и добрите изяви в училище, едва 16-годишна тя се омъжва за Рой Торнтън, който бързо след това влиза в затвора.
Двамата така и не са разведени, когато Бони се запознава с Клайд Бароу.

Клайд Бароу е роден на 24 март 1909 г. (или 1910 г.) в Елис Каунти, Тексас, петото от осем деца в семейството на бедни фермери.  За пръв път е арестуван, когато е на 16. Тогава Клайд не върнал на време взета под наем кола. Вероятно тогава започва и кариерата му на престъпник. После продава стоки на черно, а 19-годишен вече обира магазинчета.

razlichno.com - Bonnie and Clyde

Един от биографите описва Клайд като нисък и мършав, а Бони – по спомените на семеен приятел – се оказва сладко момиче, което преждевременно е стигнало зрелостта. Двамата се запознават в бедняшките територии на западен Далас, които местните наричат не без основание „Задния двор на Дявола”. Искрата между двамата пламва веднага.

Бони и Клайд печелят световна популярност като банкови обирджии, но според събраната за тях информация Клайд предпочитал да ограбват предимно малки магазинчета и газ станции, а Бони черпела от “грешна слава” на любимия си мъж. Няма сигурни доказателства, че тя активно е участвала активно в Бандата на Бароу.

Образът й е по-скоро легендарен, самото присъствие на жена в слуховете за кражбите е къде-къде по-интересно и бързо се превръща в запазената марка – Бони и Клайд. Колко обира и убийства са извършени от тях от 1930 до 1934 г. не е ясно – броят им вероятно не е малък, въпреки че им се приписват и доста престъпления, които не са извършени от тях. Четири години двойката не слиза от страниците на вестниците.

Въпреки че са известни като банкови обирджии, Клайд предпочитал да ограбват предимно малки магазинчета и газ станции. На Бони пък й се приписва вероятно грешна слава на дясна ръка на любимия си мъж. Всъщност не е известно дали тя е участвала активно в Бандата на Бароу. Дори в показанията на другите членове на престъпната организация У. Д. Джоунс и Ралф Фултс се казва, че “Бони никога не е стреляла с пушка”.

В книгата си “Семейната история на Бони и Клайд” сестрата на Клайд Мери Бароу пише горе-долу същото: “Бони никога не е стреляла. Тя просто следваше брат ми, където и да отидеше той”. Въпреки това присъствието на жена в слуховете за кражбите си е къде-къде по-интересно и се е превърнало в запазена марка.

razlichno.com - Bonnie and Clyde (2)

Бони  и Клайд ,  намират смъртта си на 23 май 1934 г. на запустял път в Луизиана. Хайка от шестима полицаи, предвождани от бившия тексаски рейнджър Франк Хамър (преследва ги от февруари с.г.) им устройва засада с цел да ги залови.

Хамър счита, че двамата се местят от щат в щат за да използват закона, според който полицаи от един щат не могат да гонят престъпници, излезли от границите му.

Затова и прави засада в 9 ч. сутринта на пътя, откъдето очаквал да минат, когато краденият Форд приближава и забелязва хайката, Клайд, който шофира не спира, това предизвикало полицаите да открият огън. Изстреляни са над 100 патрона.

Телата им са намерени прегърнати.

(Visited 1,133 times, 16 visits today)