Най-красивите места в България

Рилси манастир

razlichno.com - Bulgaria

Известен като българския Йерусалим, Рилският манастир определено си заслужава да бъде посетен. Този живописен източноправославен манастир в гористите планини се намира на по-малко от два часа път на юг от София. Кръстен е на Свети Иван Рилски, отшелник от 10 век, който живеел в пещера в близост до сегашния манастир.

Самата обител е строена, изгоряла и изграждана наново през вековете, като последните строителни дейности са от 1800 г. Влизайки в двора, ще бъдете изумени от перфектна хармония на църквата със своите изящни арки от черно-бели ивици, керемидени покриви и пет купола, които достигат до небето. В далечината са върховете на планината Рила, които допълват оазиса на спокойствието – идеално място за всеки.

Крепост Баба Вида

razlichno.com - Bulgaria (10)

Крепостта е единственото изцяло запазено отбранително съоръжение в България. Основите й са положени в края на Х в. върху една от кулите на антична Бонония. Завършен вид добива през XIV в., когато е бил владетелски замък на видинския цар Иван Срацимир (1352-1396/97 г.).

Крепостта заема площ от 9,5 декара заедно със защитния ров. Той е с две оградни стени, по които са били разположени 11 отбранителни кули (една от тях е от XVIIв.). Крепостта е била надграждана на няколко пъти, когато градът е бил под управлението на Австрийската и Турската империи и на Българското царство.

Леденика

razlichno.com - Bulgaria (8)

Леденика е пещера в Стара планина с множество галерии и интересни карстови форми — сталактити и сталагмити, датиращи от хиляди години. Пещерата е дълга около 300 м. Тя има десет зали.

Най-голяма е Концертната зала. Към нея води Проходът на грешниците. През него може да мине само този, който е с чисто сърце. Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно водата е изчезнала и е останало само едно малко езеро – Езерото на желанията.

Водопад “Боров камък”

razlichno.com - Bulgaria (6)

Водопадът “Боров камък” се намира на един от притоците на река Лева във Врачанския Балкан, в близост до с. Згориград. Всеки, който иска да види красивият водопад, може да използва Згориградската екопътека.

Драгалевски манастир

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Драгалевски манастир е разположен в полите на планината Витоша, в живописна природа сред букови гори. Предполага се, че е основан от цар Иван Александър около 1345 г. като ставропигиален манастир (т.е. подчинен директно на патриарха).

Той се оформя като обширна манастирска обител и е наричан “Царски манастир”. Манастирът представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Разрушен е при завладяването на София от османските турци през 1382 г. Възстановен е през втората половина на XV в. и става средище на оживена книжовна и просветителска дейност.

Асенова крепост

razlichno.com - Bulgaria (3)

Точното време на изграждане на крепостта не е известно, но по данни от устава на Бачковския манастир се установява, че съществува от преди XI в. През 1230г. във връзка с влошените отношения с Латинската империя цар Иван Асен II укрепва и разширява крепостта.

За това свидетелства издълбан в една скала на входа й надпис. Осемредовият надпис става причина крепостта да бъде наречена Асенова, а Станимака да се преименува през 1934г. в Асеновград. Църквата ” Св. Богородица Петричка” е изградена през XII в. и е единствената изцяло запазена сграда.

Еленска базилика

razlichno.com - Bulgaria (2)

Еленската базилика „Свети Илия“ е раннохристиянски храм, датиран към края на V — началото на VI в. Преустройван е в средата на VI в., когато към първоначално безкуполната базилика е пристроен купол: рядко срещано в историята архитектурно решение.

Другата рядкост, с която базиликата е забележителна, е много доброто ѝ укрепление — с дебели крепостни стени и отбранителни кули. Била е действаща до около 1700 г., когато при един поход на османски войски в района, по заповед на предводителя им Яхия паша, е била опустошена: обстрелвана с топове и опожарена.

Деветашка пещера

razlichno.com - Bulgaria (5)

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Общата ѝ дължина е 2 442 м, общата ѝ площ е 20 400 кв.м, височина – 60 м. Разположена е на около 15 км. северо-източно от Ловеч, близо до село Деветаки.

Пещерата е открита през 1921 г. В нея са направени открития на някои от най–интересните останки от времето на неолита по българските земи. В миналото пещерата е била засекретен военен обект.

Шипка

razlichno.com - Bulgaria

Паметникът на Шипка е построен с волни пожертвувания на българския народ. Открит е тържествено през 1934 г. Той представлява голяма каменна кула с форма на пресечена пирамида с височина 31,5 м. Над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м и височина 4 м.

Женска фигура олицетворява победата над турските войски. Във воденото сражение българското опълчение и техните руски съюзници са отблъснали 27-хилядна редовна турска войска, като това число не включва башибозушките орди. Българо-руският отряд под командването на ген. Столетов се е бил с 5500 души и с 27 оръдия срещу турците под командването на Сюлейман паша.

Перперикон

razlichno.com - Bulgaria

Перперикон е археологически комплекс, голямо мегалитно светилище. Предполага се, че това е прочутото в древността светилище на бог Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите. Върху специален олтар се извършвал винено-огнен обред и според височината на пламъците се съдело за силата на предсказанието.

Хотнишки водопад

razlichno.com - Bulgaria (9)

Хотнишкият водопад е висок почти 30 м. Намира се на около 15 км от Велико Търново, в близост до с. Хотница. При водопада има обширна поляна, подходяща за пикник. От подножието на водопада започва Хотнишката екопътека.

Макар и дълга само около километър и половина, пътеката лъкатуши през прохладното ждрело на непресъхващата река Бохот, изпъстрено с впечатляващи каскади от водни прагове и водопади, откриваща още красиви гледки, мостчета и вирчета.

Манастир “Седемте престола”

razlichno.com - Bulgaria (7)

Официалното име на манастирът е “Света Богородица” и се намира по пътя към село Осеновлаг. Легенда говори, че цар Петър Делян (Петър II) е починал в манастира, който временно е бил и столица на България. Пръв игумен на светата обител е станал братът на българския владетел.

Предание разказва, че седем боляри създали седем селища в близост до манастира – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. В черквата има седем параклиса (престола) и специалистите твърдят, че подобна не се среща никъде другаде сред българските християнски култови сгради.

(Visited 482 times, 2 visits today)