Еленската базилика

Днес решихме да ви покажем част от красотите на България. Избрахме да ви представим Еленската базилика, която се намира до град Пирдоп. Надяваме се статията да ви хареса.

razlicho.com - Bulgaria beauty (7), Еленската базилика

Еленската базилика е раннохристиянски храм на 6 километра от малкия подбалкански град Пирдоп.

Според преданието на мястото на Еленския манастир всяка година в един и същ ден от Балкана слизал елен, принасян в жертва на боговете. Оттам идва и името на обителта.

Някогашната внушителна трикорабна базилика с една апсида е била изградена в края на V – началото на VІ век. Била е оградена с крепостна стена. По време на турското робство е била опустошена.

razlicho.com - Bulgaria beauty (3), Еленската базилика

Църквата е била действаща до към 1700 г. От устни предания се знае, че при един поход на османски войски в района от това време живеещите в близкото село Лъджене мюсюлмани наклеветили монасите от манастира, че не се подчиняват и се подиграват на жителите на селото. Тогава тя е обстрелвана с топове и опожарена по заповед на предводителя на войските Яхия паша.

razlicho.com - Bulgaria beauty (6), Еленската базилика

По архитектурни данни базиликата е от типа укрепени храмове. Църквата се намира в източната част на неголям двор, ограден с дебели крепостни стени и 4 броя четириъгълни кули. Строена е към края на V век, а преустройвана в годините на имп. Юстиниан Велики (527 – 565 г.). Изграждането на защитната крепостна система се свързва с масираните славянски нападения през VI – началото на VII в. на Балканите.

В годините на Втората българска държава Еленската църква е активно работещо книжовно средище.

razlicho.com - Bulgaria beauty (1), Еленската базилика

Раннохристиянският храм е интересен с това, че е:
– единствената по рода си у нас и на Балканския полуостров укрепена трикорабна базилика.
– първоначално е строен като безкуполна базилика, а в средата на VI в. е пристроен купол, с което става пример за преходна форма между базиликалната и кръстокуполната конструкция.

razlicho.com - Bulgaria beauty (2), Еленската базилика

Еленската базилика е обявена за паметник на културата с национално значение.

Манастирът оцелял в  размирни времена.

razlicho.com - Bulgaria beauty (4), Еленската базилика

Въпреки, че манастирът вече не съществувал, българите продължили да почитат мястото, където се издигал. Еленската базилика е включена в списъка на ЮНЕСКО за защитени паметници на културата.

(Visited 428 times, 3 visits today)