Diabetes – Хранене при диабет тип 1

Диабет тип 1 е заболяване, което се предизвиква от липса в производството на инсулин, причинено от автоимунни процеси ангажиращи панкреаса.

razlichno.com - Diabetes (3)

Този тип се среща при 10 % от болните от диабет. Развива се най-често при деца, юноши и младежи до 30-годишна възраст. При захарния диабет тип 1 (известен още като инсулинов диабет) организмът страда от абсолютен недостиг на инсулин, поради простия факт, че панкреасът е спрял да произвежда такъв.

Симптоми

Някои от най-честите симптоми при диабета са постоянна жажда или раздразнителност, които са доста общи и поради тази причина диагнозата може да се забави дълго време. При диабет тип 1 те биха могли да се появят съвсем внезапно. Ранното откриване и лечение би могло да намали шансовете за развитие на острите и хронични усложнения, които болестта е способна да предизвика. Сред тях са тежки животозастрашаващи състояния, проблеми с очите, бъбреците, нервната и кръвоносната система и др.

Хранене

razlichno.com - Diabetes (2)

„Забранени” храни реално няма, но има препоръчителни количества храни. Препоръчва се храна, богата на фибри и бедна на мазнини и въглехидрати. Също така е добре да се спазва едно и също количество на въглехидрати всеки ден с цел да се намери идеалната доза за инсулинова апликация и правилна въглехидратна обработка. Препоръчват се три основни хранения през деня и две до три междинни хранения – предимно с нискокалорична храна, богата на омега-3 и омега-9 мастни киселини, растителни протеини, целулоза и витамини (например – ядки, ябълки, банани).

Препоръчителното разпределение по тип храни е:

До 60% от общото количество от храната за диабетиците от тип 1 трябва  да са въглехидрати, а до 30% от общото количество на храната да са мазнини.

razlichno.com - Diabetes

Диабетиците трябва да избягват пържено, тежки запръжки, панираните храни, а солта трябва да е  в нормални количества.

Понякога при болните от диабет 1 се получава понижено ниво на глюкоза и завишено ниво на инсулина в кръвта, което може да е вследствие на консумация на храна с високо съдържание на прости захари, прием на определени медикаменти или интензивни физически тренировки. В такива моменти нивото на кръвната захар в организма спада драстично и се достига до реакция, наречена хипогликемия.

Word cloud concept illustration of diabetes condition

Симптомите й са объркване, замаяност, треперене, главоболие, загуба на координацията и схващане на устата. В такива случаи се препоръчва поемането на регулярни интервали от време на глюкозни таблетки, захар, плодов сок или други източници на глюкоза. Ако хипогликемията предизвика у нас загуба на съзнанието, ще се нуждаем от инжекция с глукагон и незабавно посещение при лекар.
За диабет тип 1 все още няма достатъчно добро радикално лечение. Но с подходящо заместващо лечение и поддържаща терапия на придружаващи симптоми, включително спазване на добър хранителен и физически режим, усложненията и рисковете могат да се редуцират до минимум.

(Visited 258 times, 2 visits today)