Живейте здравословно

Всекидневно здравето ни е застрашено от хиляди вредни въздействия.Здравословният начин на живот е реално постижимо понятие, въпреки многото аспекти, които обхваща.

Като цяло живеещият здравословно човек не пуши, поддържа здравословно тегло, храни се с полезни храни и спортува. Воденето на здравословен живот не може да стане за един ден, но може всекидневно да правите малки и ползотворни крачки към целта. Днес ви предлагане няколко съвета, как да водите по – здравословен начин на живот.

razlichno.com - Healthy lifestyleЗакусвайте

Gedeckter Frühstückstisch

Закуската е най-важното хранене през деня, особено за хората, борещи се да отслабнат. Ако я пропуснете огладнявате много преди обяд и ще започнете да се тъпчете с нездравословни храни, богати на мазнини, сол и захар и бедни на витамини. Проучване на Американската кардиологична асоциация показва, че закусващите хора са по-защитени от болести и диабет, отколкото от хората, които не закусват. Достатъчно е просто да станете 15 минути по-рано сутрин, да си приготвите например омлет със зеленчуци, плодова салата с мляко, овесени ядки.

Наспивайте се

Yawning baby taking a nap

 Липсата на сън и недоспиването ви кара да се чувствате уморени и раздразнителни, пречи ви на концентрацията. Липсата на сън вреди на физическото ви здраве (най-вече сърцето). Някои изследвания показват, че 8 часа сън за 24 часов период е необходимото време за възрастните. Но хората се различават. За някои 6 часа са достатъчни, за други – 10 часа. Ако ви се преспива следобед между 16:00 и 18:00 ч. значи не си почивате достатъчно.
Консумирайте алкохол в умерени количества

razlichno.com - Healthy lifestyle (7)
Сведете питиетата си до едно на ден. Дори и по-здравословното червено вино трябва да се консумира в тези граници. А ако съумеете да ограничите употребата на алкохол само при специални случаи, тялото ви ще ви се отблагодари незабавно.

Контролирайте теглото си

razlichno.com - Healthy lifestyle (14)
Яжте малки, но хранителни и полезни порции. Бъдете търпеливи и най-важното е да спрете вечерята в късните часове на деня. Установено е, че само 10% намаляване на теглото при по-пълните хора води до понижаване на холестерола, кръвното налягане и удължаване на дългоденствието.

Освободете се от стреса

razlichno.com - Healthy lifestyle (11)
Стресът безспорно е най-голямото зло на нашето време. Той увеличава драстично вероятността за удар, кратковременна загуба на памет, влошава състоянието на имунната система, ускорява остаряването ни. Мислете позитивно и вярвайте, че сте способни да успеете и в това поредно ваше начинание. Да промените поне мъничко вашия и на тези, които зависят от вас, начин на живот. Обичайте себе си и хората около вас. Любовта е най-силното оръжие срещу стреса!

Старайте се да мислите положително

razlichno.com - Healthy lifestyle (9)

Средно на ден на човек му минават 50 000 мисли. Това е много и трудно е да се контролира. За да запазите здравето си старайте се да мислите положително и да елиминирате лошите мисли. Фокусирайте се върху красивите неща в живота.

Откажете цигарите

razlichno.com - Healthy lifestyle (1)

Ако пушите, определете си дата, в която да ги откажете и се придържайте към нея, а дотогава прекратете пушенето в къщи, все пак там живеят вашите деца.  Зависимостта е обратното на здравословния живот и ни отдалечава от него. В много от случаите човек си казва, че може и без дадената зависимост, но все пак не се отказва от нея, защото всъщност не е толкова лесно да се откажеш от нещо, което си правил в продължение на дълъг период от време.

Поне 30 минутни разходки на ден

razlichno.com - Healthy lifestyle (13)

Човекът не е създаден само да седи и лежи. Физическата ни активност ще помогне да се чувстваме добре. Ежедневните разходките са евтини и здравословни упражнения. Затова да заместим колата или автобуса да потеглим пеша до работата или университета.

(Visited 287 times, 3 visits today)