7 велики любовни истории

Клеопатра и Марк Антоний
razlichno.com - Love stories

Взаимоотношенията на Клеопатра и Марк Антоний се люшкат между страстта и войната. Той напуска жена си, Октавия, сякаш омагьосан от владетелката на Египет.

А това запалило клечката и братът на Октавия, Октавиан, събрал армия, за да се изправи срещу бившия си зет. А любовта между Клеопатра и Марк била толкова могъща, че те предпочели смъртта пред раздялата.

Волтер и Емили дю Шатле

Волтер е брилянтен писател и виден член на френското висше общество, а Емили а млада, интелигентна и активист на същото това общество.

Емили е омъжена за Маркиз дьо Шатле, но нито нея нито Волтер ги е грижа, когато се срещат и влюбват. Двамата са двойка в продължение на 15 години (когато Емили умира) и живеят в къща, собственост на съпруга й. Между двамата съществува освен силна страст и силната провокация на два високи интелекта.

Тристан и Изолда

razlichno.com - Love stories (3)Тристан се влюбва в съпругата на чичо си крал Марк – Изолда. Така се създава един сложен любовен триъгълник, е който всеки уважава останалите. Такава афера не може да остане скрита за дълго и когато крал Марк научава изпраща хората си да  убият Тристан с меч, покрит с отрова. Когато Изолда зърва мъртвото тяло на любимия си, не издържа и умира от скръб.

Наполеон и Жозефин
razlichno.com - Love stories (2)На Наполеон му е трябвало само секунда, да бъде омагьосан от Жозефин, но няколко години да се домогне до нея. Веднъж събрали се, заживели в буреносни взаимоотношения, изпълнени с драматизъм и изневери.

Когато се оказало, че Жозефин не може да осигури наследник, Наполеон я заменя за друга жена. Жозефин умира от разбито сърце, а Наполеон така и не успява да я превъзмогне. Слуховете твърдят, че той носи теменужка от нейната градина, скрита в медальон до края на живота си.

Пирам и Тисба
razlichno.com - Love stories (5)Пирам бил най-красивия мъж, а Тисба най-прекрасната жена във Вавилон. Съседи и приятели от деца, те били заклети от родителите си да не се събират. Един ден, решили да избягат заедно, но планински лъв напада Тисба.

Тя успяла да избяга, но лъвът свалил воала от лицето й. Когато Пирам видял кървавия воал в устата на лъва, решил, че любимата му е мъртва и пронизал сам себе си с меча. А когато Тисба видяла тялото на Пирам взела меча му и го последвала.

Принц Кхурам и Мумтаз Махал Бегум
razlichno.com - Love stories (6)Принц Кхурам (по-късно наречен шах Джахан) се влюбил в прекрасната Аржуман Бану Бегум (по-късно прекръстена на Мумтаз Махал), когато тя била само на 14. Въпреки, че има още две жени, Мумтаз Махал е любовта на живота му.

Те не се разделяли и когато тя умряла по време на раждането на четиринайстото им дете, шах Джахан поръчал да построят Тадж Махал – смятан за най-красивата сграда в света – в нейна чест.

Принц Салим и Анаркали

razlichno.com - Love stories (4)Принц Салим, син на императора, се влюбил в красивата робиня Анаркали. Император Акбар и съпругата му не могли да понесат срама от това, че собствения им син е влюбен в обикновена слугиня и му забранили да я вижда. Младият принц обявил война на баща си.

Императорът разгромил Салим и му предложил да избира – да го убия или да предаде Анаркали. Принц Салим избрал смъртта, но Анаркали заменила собствения си живот срещу един ден с любимия. След тази последна нощ, Анаркали била заровена жива в тухлена гробница, където е и до днес.

(Visited 201 times, 2 visits today)