Защо мъжете се страхуват от брак?

razlichno.com - Marriage

Кое е най-страшното което може да се случи на един мъж? Да, разбира се, че за мъжете това е предложението за брак.

Това са някои от причините, защо мъжете не желаят да се оженят.

Ужасяват се от развод

Не са поставили началото, но вече му виждат края. Такива са си. Познават поне няколко души, претърпели развод. Родители, приятели, роднини – все свидетели от първа ръка. Да не говорим, за колко още са чували. Не се страхуват от клеймо разведен. А от цялата ситуация по време и след разпадането на брака. Адвокати, издръжки, регламентирани посещения на деца. Делене на имущество, на приятели. На пари!

Скъпи ни господа, и нас ни е страх. Но това си е част от играта. При всяко залагане има риск. Не държим на подпис, а на семейство. Казват, че смисълът на живота е в децата. Няма, как да знаем, ако не опитаме…

Смятат скъпите и пищни сватби за абсурдни

Определено осъзнават, че сватбеният ден е важен за половинката. Но вътрешно в себе си намират скъпата рокля, изисканите ястия, повечето от които дори не са чували, и цялата тази еуфория за нелепи. И определено не виждат смисъл броят на гостите да надвишава 50. Имайте предвид, че дори да иска да получите своя ден, често мечтите ви не са му по джоба. Как да ви предложи тогава…

Силата на мъжкото „Аз” намалява

Първичният инстинкт да пазят териториите си е силно заложен в мъжете. Идеята, че ще се нанесете при него и ще започнете с промени, го ужасява. Розови кърпи в банята, предекориране на жилището, всичките женски предмети, за които трябва да освободи място. Не че са материалистични и егоистични. Средностатистическите мъже трудно приемат своето за „общо”.

И, естествено фактът, че ще трябва да се съобразява с вас „докато смъртта ви раздели”. Не толкова относно излизания, спорт и приятели. Колкото до всички важни решения – жилище, кола, финансови средства. И работа! Особено, ако е в началото на успешна кариера. Повечето мъже смятат, че бракът, затруднява професионалното им развитие.

Обвързването им звучи „вечно“

Думата „брак“ звучи плашещо за много мъже. А мисълта за деца ги кара да се вцепеняват ужас. Мъжете се страхуват, че бракът означава да загубят приятелите си, да сложат край на излизанията, да забравят за разхвърляните дрехи и да се лишат от свободата да правят онова, което искат, така както искат.

Страхуват от промяна

Има толкова много връзки, включително бракове, в които жената поема доминиращата роля и започва да прави опити да промени мъжа до себе си. Но тази промяна е просто невъзможна и рядко отношенията се развиват гладко и щастливо. Мъжете, които стават свидетели на такава „промяна“ у своите приятели или чуват коментари за „властната и манипулативна природа на жените“, не искат да бъдат част от подобен процес. И са склонни по-скоро да се откажат от връзката, отколкото да осъзнаят, че промяната понякога означава надграждане на собствената личност. Техният аргумент? „Какъв е смисълът да бъдеш човек, след като си принуден да се превърнеш в някой друг?“

Не искат да бъдат наранени

Вярваш или не, има безброй мъже, които са се опарили от несполучлива връзка или брак. Някои от тях се превръщат в отшелници за много дълго време, губят вяра в жените и поставят всички представителки на нежния пол под общ знаменател. А когато най-сетне излязат от черупката си, правят крачките много бавно и предпазливо, като бракът изобщо не влиза в плановете им.

Има и мъже, които се страхуват, че бракът ще бъде тотално предаване на собственото им Аз в ръцете на тяхната половинка. Те са наясно колко добре ги е опознала тя и този факт вече ги кара да се чувстват слаби пред нея. Затова предпочитат да си задържат вратата открехната и да защитят достойнството си от допълнителни „клопки“, които могат да оставят дълбоки емоционални (и материални) рани.

(Visited 136 times, 1 visits today)