Мистичната Кръстова гора

В навечерието на Кръстовден, решихме да Ви разкажем за  мистичната и лековита местност Кръстова гора.

razlichno.com - Spiritually (1) - кръстова гора

Кръстова гора е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено в Средните Родопи, на 60 км от Пловдив, на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово.

Твърди се, че Кръстова гора е изпълнена от необикновена енергийна магия, която може да излекува дори болни от рак. Силата на това място е най-осезаема в нощта на 13 срещу 14 септември, когато според православния календар се чества Кръстовден.

razlichno.com - Spiritually (2) - кръстова гора

Според преданието на това място е бил скрит Кръста, на който е разпнат Исус Христос.  Кръстът се намирал в Манастира Света Троица до 18 век, когато турците разрушили сградата до основи. Христовият Кръст обаче бил спасен! Трима монаси го скрили добре в една от близките пещери. Именно така  вълшебството на Кръстовата Гора идва от силата на Христа и неговият кръст, скрит в недрата на Родопите.

Друга легенда разказва, че в Кръстова гора е скрито прочутото Дионисиево светилище, съперничело навремето на Делфийския оракул. Някой смятат, че именно от това светилище идва необикновената енергия в местността.

razlichno.com - Spiritually (5) - кръстова гора

Параклисът “Св Троица” в западното възвишение на Кръстов връх е построен през 1956 г. от няколко майстори и с помощта на вярващите от село Борово. Той е издигнат върху част от основите на някогашната манастирска църква.

Всяка петък срещу събота вечер между 0,00 и 2,00 часа в храма се провежда литургия.  Още в 18:00 часа всички са на поляните в очакване на литургията. Запалените свещички в мрака и силната вяра на хората са неповторима гледка и усещане. След 2:00 голяма част от хората остават да пренощуват на поляните със сърца пълни с вяра и очи пълни с надежда за изцеление.

razlichno.com - Spiritually - кръстова гора

Поверие гласи, че изцелението спохожда християните на святото място, докато спят. В съня си те разбират как могат да се спасят от налегналата ги болест. Когато преспиш там, единственото, което се иска от теб, е да запомниш всичко, което видиш на сън, казват монасите от Кръстова гора.

За водата в местността се казва, че може да лекува всякакви кожни заболявания и да помага на бездетните жени да заченат. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението.

На Кръстова гора вярващите се чувстват най-близо до Бог. Ние от razlichno.com Ви насърчаваме да отидете на място и да преживеете магията която всички изпитват когато отидат на това мистично място.

(Visited 307 times, 1 visits today)