Пролетна умора

razlichno.com - Spring fever (3)

Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период.

Липсата на слънце, витамини и двигателна активност през последните зимни месеци са изтощили тялото ни и е трудно да сме във форма.

Пролетната умора може да се дължи на разнообразни фактори. Липсата на достатъчно слънчева светлина през зимата и намалената физическа активност са някои от факторите, отговорни за развитието и.

Друга главна причина за състоянието е неподходящият хранителен режим, който не доставя на организма достатъчни количества от нужните витамини, минерали и други жизненоважни елементи. Хиповитаминозата (недостиг на витамини) е една от най-често обвиняваните състояния за развитието и.

Намаляването на резервите от витамин Д през зимата е свързано с намалените часове на слънчева светлина. Освен това нивата на витамините в плодовете и зеленчуците през зимата, са различни от тези през лятото и това също може да е причина за техния недостиг.

Според някои експерти, балансът на хормоните в организма може да има съществена роля. Тази теория предполага, че по време на зимата нивата на хормона серотонин, наричан хормон на щастието, намаляват значително, тъй като за производството му е нужна слънчева светлина. Това води до чувство на изтощение в началото на пролетта.

Симптоми на пролетната умора

Симптомите при този тип умора включват изморяемост, депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото , нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглото.

razlichno.com - Spring fever

Симптомите на пролетна умора понякога могат да започнат още през есента и да продължат през зимата и пролетта.

Как да преборим пролетната умора 

Обувайте маратонките и отивайте в парка при първия удобен случай. Това е най-сигурният път към свежест и добро настроение, прогонвайки мързела от себе си. Метаболизмът ще се активизира, ще подобрите настроението и формата си и лесно ще се настроите на лятна вълна.

razlichno.com - Spring fever (4)

(Visited 67 times, 1 visits today)