Започнете деня си здравословно

Днес ще ви представим няколко идеи, как да започвате деня си по – здравословно и как да сте заредени с повече енергия през деня.

razlichno.com - Start your day

Овесени ядки

razlichno.co - Start your day healthy (3)

Овесените ядки са едни от най-здравословните продукти в човешкото хранене. По съдържание на протеини се нареждат веднага след елдата (гречка). Освен това тяхната обвивка – триците, е богата на витамините В1, В2, Е, К и минералите калций, магнезий, цинк, калий и др. Според диетолозите, накиснати овесените ядки запазват по-голяма част от витамините си.

Кисело мляко

razlichno.co - Start your day healthy (1)

Вече векове славата на киселото мляко, като лекарствено средство и диетична храна, не отмира. Има научни доказателства, че киселото мляко помага при възпалителни заболявания на червата, афти в устата, , гъбични инфекции, инфекции на отделителната система, синдром на раздразненото дебело черво,  и още доста др. здравословни проблеми. Освен лечебните свойства киселото мляко е и диетичен продукт и ще ви помогни да се вталите.

Яйца

razlichno.co - Start your day healthy (1)

Яйцата съдържат не само най-съвършените белтъчни съставки  в сравнение с другите храни, но също така лецитин, който подпомага асимилирането на мазнините. Яйцата се усвояват лесно от организма и са много необходими за изграждане и обновяване на неговите клетки. Белтъкът им съдържа незаменими аминокиселини, които са в оптимално равновесие.Съдържат се и витамини от група В, витамин Е и витамин А, също и редица микроелементи – калций, мед, манган, желязо, йод, селен и други.

Диня

razlichno.co - Start your day healthy (2)

Водата представлява 92% от масата на динята. Интересен факт е, че дори семките на динята са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Динята е богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри.Ароматната диня учудващо има само половината от захарното съдържание (5%) на една ябълка. Динята съдържа само 80 калории в 100 г, не съдържа никакви мазнини и холестерол.

Ленено семе

razlichno.co - Start your day healthy (2)

Ленените семена са богати на фибри, омега-3 мастни киселини и други полезни за човека микроелементи. Влияят благотворно при завишен лош холестерол, диабет, рак, високо кръвно налягане.Лененото семе съдържа до 45% масло, в които:

  • омега-3 е около 55-60 %
  • омега-6 около 15%,
  • омега-9 –  около 10%
  • наситените мазнини около 10%

Чай

razlichno.co - Start your day healthy (4)

Той е най-консумираната напитка в света след водата. Чаят има много ползи за здравето, лекува рак, проблеми със стомаха и много други. Има много видове включително:черен, оолонг чай, жълт чай, зелен чай, бял чай, мурсалски и много други. Можете всяка сутрин да започвате деня си с различен вид чаша чай.

Йога

razlichno.co - Start your day healthy (3)

Изследванията показват,че йогата помага при управление и контрол над тревожността, артрит, астма, епилепсия, диабет, главоболие и много други.Ползите от практикуване на йога са- намалява стреса, гори мазнини, подобрява мускулният тонус, придава гъвкавост и сила, подобрява кръвообращението, стимулира имунната система, подобрява концентрацията.

Станете рано

razlichno.co - Start your day healthy (6)

Насладете се на изгрева и се заредете с положителна енергия.

Домашен хляб

razlichno.co - Start your day healthy (5)

Домашно приготвеният хляб със семена е страхотен източник на полезни хранителни вещества за организма.Лененото семе например се слави като един от най-силните противопаразитни продукти. Слънчогледовото семе пък е идеален антидепресант и мощен антиоксидант, докато тиквените семки повишават защитните сили на организма и поддържат имунитета на ниво. Овесените ядки от своя страна възстановяват структурата на кожата и подобряват работата на нервната и на сърдечно-съдовата система, докато конопените семена са страхотен източник на протеини. Домашно приготвеният хляб ще ви засити за по – дълго от купешкият.

(Visited 130 times, 1 visits today)