Sunken church – Потъналата църква

Далеч от хорската суета и забързания ход на времето, потопената църква на язовир Жребчево тъне в самота и забрава, като безмълвен свидетел на изгубената вяра и надежда.

razlichno.com - Sunken church (7)

Уникалната българска цъкрва се намира под водата на язовир Жребчево. Жребчево е язовир на река Тунджа, който се намира в красива подпланинска местност в област Стара Загора.

Красивата църква, която е погълнал във водите си, се намира в североизточния край на язовира. Църквата се казва Св. ” Иван Рилски ” и е единствената останка от село Запалня.

razlichno.com - Sunken church (3)В зависимост от нивото на водата, от красивата архитектурна забележителност се виждат различни части и останки. Като линии на живота върху човешка длан, по стените на църквата ясно личат следите и очертанията от разликите в нивото на водата.

razlichno.com - Sunken church (1)

Храмът е издигнат през 1895 г. на мястото на църква от 4-9 век.  Храмът е кръстен на Св. Иван Рилски.

razlichno.com - Sunken church (5)

В средата на миналия век е взето решение точно тук да бъде изграден голям язовир, който да събира водите на р. Тунджа. И така станало.

razlichno.com - Sunken church (2)

По време на турското робство Запалня се славело със своите  120 гюлеви казана за розово масло.

razlichno.com - Sunken church (8)

На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него, с лице към яз. „Жребчево” ще видите паметна плоча. Особеното в нея е, че тя  не е за отделен човек, а за цялото село. Текстът гласи:
“Село Запалня, заселено XV в. изселено 1962 г.” 

razlichno.com - Sunken church

Църквата се намира недалеч от град Николаево и село Паничерево. Язовирът е построен през 1959-1966 г. В чашата на язовира са бившите села Жребчево, Запалня и Долни Паничарево.

razlichno.com - Sunken church (9)

Днес руините на църквата тънат в тишина.

(Visited 991 times, 2 visits today)