Полезността на плуването

Плуването е един от най-полезните спортове за тялото на човека. Той подобрява значително неговото физическо и психическо състояние. Ако търсите спорт, който едновременно да ви поддържа в добра форма и да е полезен за вашето здраве, то плуването е идеалния вариант. Затова днес решихме да ви представим ползите от плуването.

razlichno.com - Swimming (4)

Плуването регулира кръвното налягане

Проучвания показват, че то помага да се свали високото кръвно налягане и е възможно дори да предпазва от хипертония, което от своя страна намалява риска от заболявания на сърцето и инсулт.

Подобрява състоянието на целия организъм

Плуването е страхотна тренировка за цялото тяло. Прави тялото по-гъвкаво и като цяло тонизира всички мускулни групи. Този спорт е перфектен и за по-пълни хора.

Рискът от нараняване е минимален

Това се дължи на факта, че при плуване няма напрежение върху костите, ставите или сухожилията, заради задържането на повърхността на водата и факта, че тежестта на тялото във вода намалява с една десета. Много атлети използват плуването като допълнение към тренировъчната си дейност.

razlichno.com - Swimming (2)

Заздравява мускулите

По време на плуване, всеки един мускул във вашето тяло се натоварва активно. Това означава, че плуването заздравява мускулите, без да ги прави огромни и неефективни, както би направил фитнесът. Плуването е един от малкото спортове, които ефективно натоварват цялото тяло и се препоръчва да се включи в тренировъчните програми.

Учи ви да изразходвате по-малко енергия

Плуването учи тялото ви да извършва дейност с минимална енергия. Това е така, защото когато човешкото тяло попадне във водата, то е по-слабо и по този начин вие изразходвате по-малко енергия. Вие губите 50% от вашето тегло, когато сте под-вода, което означава, че ще изразходите на половина по малко енергия за да извършите дейностите. Това ще научи тялото ви да изразходва и по-малко енергия на сушата.

Сваляте излишните килограми

Плуването просто ви помага в начинанието ви с отслабването. Плувците изгарят средно за час калории, колкото се изгарят при пробег на 10 км. за същото време.  Някои наричат плуването перфектната форма на физическа активност и вероятно имат основания.

Дихателна система

Поради това че при плуване тялото ни е почти изцяло потопено във водната среда, при вдишване дихателната система трябва да преодолее хидростатичното налягане на водата. Това помага за трениране на дихателните мускули на гръдния кош и подобряване на неговата подвижност. Благодарение на системното плуването се увеличава белодробната вентилация, виталния капацитет и се подобрява усвояването на кислород от кръвта и тъканите.Плуването е препоръчителен спорт и за хората, които страдат от астма, тъй като топлият влажен въздух не причинява такова дразнене на дихателните пътища, както повечето други физически упражнения.
razlichno.com - Swimming (1)Подобрява нервната система
При плуване се подобрява кръвоснабдяването на мозъка, а температурата на водата способства за балансирането на възбуните и задръжни процеси в главния мозък. Плуването помага за премахването на стреса и напрежението от ежедневието и способства за подобряване на работоспособността, съня, концентрацията и паметта.

(Visited 405 times, 1 visits today)