The Africa We Don’t See on Tv:Малави

Продължаваме с поредицата ни “The Africa We Don’t See on Tv”. В днешната статия, ще Ви представим Република Малави,която е държава в Югоизточна Африка.

The Africa We Don't See on Tv Малави

Разположена в Югоизточна Африка, Малави заема площ от 118 480 кв.км. Страната е вътрешноконтинентална, без излаз на море и се намира на около 200 киломтра от Индийския океан. Намира се между Танзания, Мозамбик и Замбия. Столица е Лилонгве. По-големи градове са: Блайнтар – Лимбе, Зомба, Салима. Паричната единица е малавийска квача.

Наричана “топлото сърце на Африка” заради приятелски настроеното местно население и умерения климат, Малави има изобилие от предложения, които я правят привлекателна туристическа дестинация.

The Africa We Don't See on TvМалави

В страната съжителстват различни вероизповеданияхристияни – 56.2 % (от тях католици – 48.3 %, протестанти – 51.7 %), християно-африкански църкви и секти – 19.2 %, мюсюлмани – 17.3 %, местни традиционни вярвания и култове – 6.8 %, други – 0.5 %. Градско население – 16 %.

Най-голямото богатство на Малави са нейните значителни водни ресурси, благодарение на които над 90% от електроенергията се произвежда във ВЕЦ.

Малави е една от най-бедните страни в Африка. Нейното население страда от висока детска смъртност, ниска средна продължителност на живота (до около 54 години) и масово разпространение на опасни инфекциозни болести. СПИН е най-коварната болест в Малави.

The Africa We Don't See on TvМалави

Малави носи името си от Марави – народ, дошъл по тези земи от южно Конго в годините около 1400. Когато достигнали езерото Малави те се разделили на две – едните (прадеди на днешното племе Чевас (или Чеуас) ) тръгнали на юг по брега на езерото, а другите (прадеди на днешното племе Нянйа) тръгнали надолу, стигайки до днешните източни части на Малави.

Към 1500г. двете племена се събират и образуват кралство. Чевас съставляват 90% от населението на централния регион; Нянйа доминират на юг и в някои части на север. Също така има и хора от племената Тонга, Нгони, Зулу и Яо като последните изповядват главно ислям и са заселени близо до границата с Мозамбик. В страната пребивават и други племена, бегълци от Мозамбик. В страната живеят и европейци (британци и португалци) и азиатци (индийци).

В Малави няма някаква индустрия

The Africa We Don't See on TvМалави

Държавата е земеделска. Отглежда се царевица. Отглеждането на тютюн, чай и памук е основният източник на доходи за местните жители.Традиционното ястие е нсима – нещо като нашия качамак, но от фино брашно. Това е храната за всеки ден, като се допълва от доматен сос, риба, яйца Захарната тръстика се използва за производство на кафява захар.

Официални езици са английски и чинянджа (малави).

Езерото Малави

The Africa We Don't See on TvМалави

Малави е без излаз на море, едноименната река заема повече от три четвърти от източната граница на страната.Разположено на площ от почти 30 хил. кв. км. езерото Малави е третото по големина в Африка, както и девето в света. То е дом на над 1000 вида риби, като 99% от тях са уникални за региона и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. То е популярна дестинация за водолази и гмуркачи. Неговото важно значение за изучаването на еволюцията е сравнимо с изследването на сипките в Галапагоските острови.

Местност със скално изкуство в Чонгони

Разположен сред масиви от гористи варовикови хълмове и разпростиращ се на територия с площ от 126.4кв.м, високо в плато от централните Малави, този район се отличава с най-голямата концентрация на скални изображения в Централна Африка, като те са разпределени в 127 участъци. Това скално изкуство отразява сравнително рядка традиция на земеделците и ловците-събирачи ба-тва /пигмеи/, които са обитавали тази територия в края на каменната ера.

Хората от племето чеуа, които се занимават със земеделие и чиито предци живеят тук от края на желязната ера, продължават заниманията си със скално рисуване до двадесети век. Символиката на скалното творчество, която е свързана тясно с женското начало, все още има културно значение за представителите на чеуа и местностите са активно свързани с осъществяването на церемонии и ритуали.

The Africa We Don't See on TvМалави

Множеството заслони, съдържащи гъсто разположени струпвания от скални рисунки, отразява забележителната устойчивост на културните традиции в продължение на много векове. Те разкриват ролята на скалното изкуство при ритуалното посвещаване на жените, обредите за предизвикване на дъжд и погребалните церемонии, най-вече в земеделската общност на чиуа.

Силната обвързаност между скалните изображения в Чонгони и съвременните традиции за посвещаване в тайното общество няу, както и множеството данни за традициите, изразени чрез рисуваните през много векове изображения, заедно създават представа за облика на Чонгони, като мощна сила за обществото на чеуа и важно място за цяла южна Африка.

 

(Visited 149 times, 1 visits today)