Боядисване на яйца

Идва Великден, един от най-хубавите празници. С него идва и една прекрасна традиция – боядисването на яйца.

Деня на боядисването на яйцата е един прекрасен ден, който да прекарате с децата, семейството или любимия. Всички се включват в боядисването и винаги е забавно и интересно.

Днес ви представяме няколко начина за боядисване на великденските яйца. Пробвайте някой от представените от нас методи, или направете всички накуп и просто се забавлявайте.

razlichno.com - Painting eggs

Българските традиции повеляват яйцата се боядисват или на Велики четвъртък, или и в събота преди Великден. Първото яйце задължително трябва да е червено.

То е символ на Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението. Според обичая, майката в четвъртък сутрин, преди изгрев, слънце, трябва да боядиса три червени яйца, които да бъдат огрени от първите слънчеви лъчи. И поставени в сито с жито, за да са буйни нивите.

С първото яйце се намазват бузките на децата, като им пожелава здраве и късмет. После се поставя пред иконата. Второто се търкулва на нивата, за да е богата реколтата и третото оставя за празничната погача. За здраве се намазват и челата на всяко животно.

Първата стъпка към боядисването на яйцата е все пак тяхното варене. Яйцата се поставят в подсолена студена вода, като преди това се измиват и почистват идеално едно по едно.

За да са твърдо сварени и по-трайни яйцата, които ще боядисваме, се варят още 10-12 минути след завирането на водата, в която се варят. Минутите за варене се засичат след завирането на водата.

След свалянето от котлона се оставят да изстинат във водата, след което се вадят и се подсушават преди боядисването. Ако е правят с винена киселина, то тя се добавя към края на варенето. Тогава яйцата се покриват с красиви блестящи кристалчета.

Стандартно боядисване с боя за яйца

razlichno.com - Painting eggs (2)

Известен на всички домакини. Сварените яйца се потапят в предварително разтворената по указания на пакетчетата начин боя и се държат поне 8-10 мин. Колкото повече се държат яйцата, толкова по-наситен става цвета.

Ако искаме по-лек цвят, ги държим по-малко. След получаването на желания цвят, яйцата се вадят и се поставят да изсъхнат на попивателна хартия и след това се полират с памук напоен с олио.

Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки по указания начин.

Боядисване с памук

razlichno.com - Painting eggs (3)

Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце, се поръсва от всички цветове разтворена боя.

Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-ярки и тъмни стават цветовете. След като е готово яйцето се изважда от памука, подсушава се и се полира.

Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти, защото резултата започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна, ако не искате ръцете Ви да добият цвета на яйцата.

Боядисване с желатин

Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка, с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша.

Боите трябва да са прахообразни, за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода.

Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание, но ще останете доволни.

Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.

Рисувани  яйца

razlichno.com - Painting eggs (4)

Онези от вас, които умеят да рисуват могат да проявят таланта си и да направят красиви рисувани яйца, за сувенири или за подаръци на близките за Великден.

Може да използвате различни бои и контур (продават се в магазините за художествени материали). Подходящи са акрилни бои или бои за керамика на неводна основа (за да не се отмива лесно боята)

Преди да пристъпите към рисуването сварете добре яйцата и ги оставете да се охладят. Основният цвят нанесете с дебела четка върху яйцето, а орнаментите нарисувайте с много тънка четка и контур.

Боядисване с олио

razlichno.com - Painting eggs (5)

Боята, разтворена по указания начин, се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса.

Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър.

Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

Рисувани яйца с пастели

Върху сварените яйца се рисува с меки пастели. Яйцата задължително трябва да са добре изстинали. С пастели нанасяте желания дизайн. Когато сте готови с рисунката върху яйцето, потопете го в боя за яйца с желания от Вас цвят.

Колкото по-дълго време престои яйцето в боя, толкова по-наситени ще станат неговите цветове.

Боядисване с люспи от кромид лук

Още един ефектнен начин за боядисване на яйцата, като трябва да имате предвид, че тук се боядисва сурово яйце. За целта са ни необходими люспите на кромид лук. Може да ги използвате цели, а може да ги нарежете на тънки лентички.

Използвайте стар, непотребен дамски чорапогащник, върху който поставете нарязаните или цели лучени люспи, обвийте яйцето и го стегнете плътно, завържете го с по-дълъг конец, за да може лесно да го потопите в боята за яйца.

След като “опаковате” яйцето, варите 10-12 минути и оставяте да изстине добре (без да махате “опаковката” от чорапогащника и лучените люспи).

Вече може да го боядисате в желания от Вас цвят, като го потопите в стандартно разтворена боя за яйца за 5-10 минути, изваждате го и оставяте да изсъхне добре. Вече може да махнете чорапогащника. След като е перфектно изсъхнало, по желание обтрийте с памук, потопен в растителна мазнина (олио), за да придобие яйцето блясък и лустро.

Мраморни яйца

При тази техника за боядисване на яйца се използват обикновени бои за яйца, разтворени с вода в подходящи съдове. Прибавете по 1 суп. лъж. олио и 1 суп. лъж. оцет къв всеки цвят от боята.

Потопете яйцето в първия цвят и оставете да поеме боята. После го извадете и ще видите, че не е плътно боядисано. Подсушете със салфетка или домакинска хартия.

След това потопете яйцето в следващия цвят. Можете да повтаряте процедурата докато постигнете желания резултат.
Накрая се получават много красиви мраморни яйца за Великден.

Цветя и листа

razlichno.com - Painting eggs (6)

Слагаме върху мокро яйце разцъфнало малко цветче и/или дребни листенца и стягаме здраво в парче марля, фин дамски чорап или мрежест плат и така потапяме в боята.

По-сложен, но пък много красив вариант на тази техника е, боядисването в няколко цвята с постепенно добавяне на нови листенца. Обикновено крайният цвят е кафяв, но цветето е в различни цветове.

Аз съм правила така: първо топя в жълто, после слагам цвят от ябълка и топя в зелено, след това добавям към цветчето (без да го махам) клонка – от някакви листенца (може по дребна клонка магданоз, или тревички – целта е да изглежда като клонче към цветчето.

Потапям в червена боя. Яйцето става кафяво с цвете – там, където е бил ябълковият цвят остава жълто, с червени петънца от лекото разместване, а клонката е зелена. Стават наистина много красиви яйца, но бавно се правят, трябва да се внимава да не се размества цветчето при добавяне на „стебълце“ и да стягаме добре яйцето.

Лесен вариант е обвиване в мрежички с различни шарки и последователно топене на яйцето в различни цветове.

(Visited 1,153 times, 1 visits today)