Замъкът Амбоаз

Замъкът „Амбоаз“ е известен архитектурен шедьовър, разположен в долината на р.Лоара, на левия и бряг.

Замъкът Амбоаз

Намира се близо до едноименния град, който е популярен туристически център.Замъкът представлява цялостна конструкция на сграда във вид на трапец. Той се използва от французите за спокойна и романтична разходка. Впечатление правят колекцията от мебели и гоблени, специална изработка.

Първите сведения за красивият замък Амбоаз са от далечната 503 година, когато краля на франките Хлодвиг и краля на вестготите Аларих провеждат своята среща на остров Свети Йоан, разположен сред Лоара, в близост до съвременната крепост. Многократно Амбоаз попада в обсега на нормански набези.

Замъкът Амбоаз

Замъкът Амбоаз първоначално е бил предназначен за крепост. През 1434г., след като собственикът му Луи Амбоаз е осъден и убит, замъкът преминава във владение на крал Шарл VII, като от този момент нататък бива реконструиран.Отличава се с архитектура в Италиански Ренесанс.

Първите няколко десетилетия на XVI век са важен период от историята на замъка. Тогава той е посещаван от множество известни личности като Хенри II, Екатерина Медичи и Мария, кралицата на Шотландия.От XVII век Амбоаз служи като затвор и никога не успява да възвърне миналото си величие.

Замъкът Амбоаз

Не далеч от замъка се намира резиденцията Кло-Люсе, където през 1519 г. умира Леонардо да Винчи.В замъка могат да се видят залата на Съвета,залата на виночерпците,покоите на Луи Филип,Спалнята на Анри II.

Днес е запазена само 1/5 част от някогашната грандиозна постройка, която е била резиденция на много френски крале, останалото е руини. Голяма част от замъка е била разрушена по време на религиозните войни и след Революцията.

Замъкът Амбоаз

След допълнителни смут и щети по време на Втората световна война, замъкът сега е собственост на потомък на Луи-Филип, който го поддържа като туристическа атракция.

 

(Visited 404 times, 2 visits today)