Как да поканите кумовете за сватбата ви

Наскоро наши приятели се ожениха, но кума се “оплака” че не са го поканили както подобява. Това ни накара да пуснем тази статия, за да може бъдещите младоженци да знаят, как трябва да поканят приятелите си за кумове.

Ролята на кумовете е да бъдат съветници на младото семейство, да помагат и духовно и материално

Ролята на кумовете е да бъдат съветници на младото семейство, да помагат и духовно и материално. За това трябва мъдро да изберете, кого ще поканите за кум и кума, за да не съжалявате след сватбата.

За кум и кума може да поканите всеки близък, с когото нямате родствена връзка. Счита се, че е добре, кумовете да са семейство т.е. да имат брак пред закона и Бог, за да могат да напътстват младото семейство. Но в днешно време, все повече двойки предпочитат да поканят близки приятели, които дори не са и двойка.

Много е важно, ако кумовете не са двойка, особено ако имат други партньори, да се подходи деликатно. Изобщо да се помисли добре, дали този вариант е удачен и да няма засегнати. Как да стане това – всеки трябва да реши, познавайки приятелите си.

Традицията

Бъдещите младоженци подготвят питка, печено пиле, торта, вино или ракия и отиват на гости у своите приятели, за да ги поканят за кумове. Кумът не бива лесно да се съгласява и за това 3 пъти отказва като в крайна сметка приема да е кум. Кумът води хорото на сватбата като държи бъклица, държи реч, участва активно в църковния ритуал и в бръсненето на младоженеца. Най-важното задължение на кумата е да забули невестата преди младоженецът да е влязъл в дома й да я вземе. Кумовете купуват воала и букета на булката, също така и свещите за църквата.

Ролята на кумовете е да бъдат съветници на младото семейство, да помагат и духовно и материално

Ако ще има църковен брак, а роклята на кумата е с голи рамене или по-голямо деколте, кумата трябва да се наметне с шал, с който да бъдете в храма.

Младоженците са длъжни да подарят подаръци на кумовете, според обичая се подаряват дрехи. След сватбата кумовете трябва да гостуват на семейството празниците Великден, Коледа и Гергьовден.

 

 

(Visited 6,305 times, 53 visits today)