Факти за KFC, които не знаете

Създадена през 1930 г. и се превърнала се в световен мащабен франчайз, Kentucky Fried Chicken е верига за бързо хранене, обичана от много хора. В сърцето й е историята на един човек, който стана от беднен в богат, поради неговата страст, KFC е много повече от просто една верига за бързо хранене. 

Факти за KFC, които не знаете

Историята започва с Харланд Сандърс, който след трудно детство и една дузина различни работни места, поема бензиностанция Shell в Кентъки през 1930 г. На 40-годишна възраст и със страст към готвенето, той започна да споделя ястия с туристи. Кой би знаел, че само за седем години работата му ще разшири дейността си в 142 места и мотел, и по-късно ще завладее света? 

Сандърс сервирал храната, в собствената си трапезария

Факти за KFC, които не знаете

Преди да се премести в  по-голямо място от другата страна на улицата от бензиностанция Шел, Харланд Сандърс използва, за сервиране на храната, която той направи за туристите на собствената си трапезария.

През 1937 г., като Sanders разшири операцията си до 142 места и мотел, наречен Sanders Court & Café, той вече се е бил превърнал в огромна местна знаменитост. Неговото готвене става толкова известно, че губернаторът решил да го дари с почетното звание на полковник Кентъки .

Факти за KFC, които не знаете

Продаване на  рецепта на KFC

Изобретителността на Сандърс не спира с готвенето. Имайки представа от маркетинг, той продава всичките си  имоти,и продължава, като продава своя рецепта запържено пиле на различни ресторанти. Тъй като той е известен с неговото разрешение, ресторантите използват неговото име и образ за да промотират ресторантите. Няколко години по-късно, вече известното име на Kentucky Fried Chicken е прието от всички ресторанти, които продават продукта и през 1963 г., те се превърнаха в най-голямата хранителна верига в САЩ.

Собственост на PepsiCo

Една година по-късно, през 1964 г., Сандърс решава да продаде компанията си на група инвеститори за сумата в размер на $ 2 милиона. Въпреки това, той запазва правото да остане на борда и да е качество контролер, както и правото да се появи във всички реклами на фирмата, кояито го превърнаха в истинска знаменитост. След като са направени още няколко сделки, и след смърт на Сандърс през 1980 г., с повече от 6000 ресторанта в 48 страни, KFC е бил продаден на PepsiCo през 1986.

Подложени на голяма промяна

Факти за KFC, които не знаете

Днес, KFC все още е една от най-големите вериги за бързо хранене, но това е определено е виждала и по-добри дни. По-малки вериги са успявали да спечелят повече пари, отколкото KFC. Като това се има предвид, че не е изненадващо, че Kentucky Fried Chicken е подложен на огромен преобразяване, добавяйки, черни дъски показвайки от коя ферма пилетата идват от, променят дизайна на  техните опаковки, интериор, униформи и още други неща. Те също така планират да добавят нови елементи от менюто и здравословни ястия.

Рецептата на KFC, всъщност не е точно тайна

Факти за KFC, които не знаете

Създадена през 1940 г., рецептата на KFC е станала доста легендарна. С 11 билки и подправки, рецептата се смята за пълна тайна и до днес. Въпреки това, много хора вярват, че това е просто маркетингова цел.Дори ако рецептата е била тайна преди, в днешно време можете да намерите много домашно приготвени версии и рецепти онлайн. След няколко кликвания, вие също така ще откриете, че на официалния им сайт дори има списък на съставките, които те използват в своите ресторанти.

Фритюрник под налягане 

Факти за KFC, които не знаете

Една от най-интересните подробности около живота Сандърс е  неговият начин за иновации. Създадена през 1939 г., тенджерата под налягане е почти веднага модифицирана от Сандърс в, домашно приготвен фритюрник под налягане. Въпреки опасността от експлозия, фритюрника под налягане се използва изключително често от Сандърс, както той смята, че полученият аромат е точно толкова добър, колкото този, постигнат с помощта на тиган.

KFC в чужбина

Първата някога продадена кофата с пиле на KFC е била продадена още през 1952 г., докато първият ресторант в чужбина от веригата за бързо хранене е открит в Англия. KFC е и първата западна верига ресторант за бързо хранене, която отваря ресторант в Китай.

Променящ се с времето

Както вече споменахме, ресторантът е в процес на някои промени, една от най-големите промени на KFC, направена в своята дълга история, е малка промяна в рецептата. През 2007 г., KFC реши да преустанови нивото на наситените мазнини и вместо използването на много мазнина, решават да използват соево масло, за да се готви по оригиналната рецепта.

KFC е коледна традиция в Япония

Факти за KFC, които не знаете

Има един тон други интересни факти за KFC, включително, че техният вкус леко варира според региона и че те имат над 300 точки от менюто от световните им ресторанти, взети заедно. Въпреки това, ние решихме да споменем в списъка факта, че KFC се е разсраснал толкова, че в момента е един от най-интересните коледни традиции в Япония . Много малка част от японците са християнски, приемането на празника става синоним на хранене в KFC. Веригата дори предлага специална коледна вечеря в пакети, които включват торта и шампанско. Japan Airlines дори сервират KFC на избрани полети по време на коледните празници. Разбира се, всичко това е в резултат на умна маркетингова кампания, която започва през 1974 г. и продължава и до днес.

 

(Visited 1,710 times, 3 visits today)