Централия – горящият град

Чували ли сте за градове, които в продължение на години горят? Не! Тази статия е посветена на точно такъв град – Ценралия.

Централия- горящият град

Гледайки по-отблизо, което е останало от Централия изглежда като филм на ужасите: асфалтовите пътища са пукна, с пара издигаща се от техните вътрешности, дупки в земята, които могат да запалят пожар.

Централия е основана през 1866 г. като въглища миньорски град, процъфтява с салони, хотели и миньори забогатяване чрез процъфтяващата индустрия в района. Близо 100 години по-късно, самите залежи на въглища, които поставят Централия на карта довели до неговата смърт.

Централия e град-жертва на затворена мина за въглища в региона. Мината е била основен поминък за населението и след края на индустрията миньорите и семействата им напускат селището. През 1962 година се разгаря голям подземен пожар, който има лоши последици за здравето на доста жители, заради отделени във въздуха вредни газове. Това допълнително кара хората да изоставят Централия.

Централия- горящият град

Границите на Централия вече не съществуват на някои карти.Историята започва някъде през 1962 г.в покрайнините на града, когато боклук е бил изгорен в ямата на изоставена мина, който е свързан с производството на въглища вена бягане с близо до повърхността. Огънят е смятало да бъде потушен, но това очевидно не е станало, когато той избухва в ямата няколко дни по-късно. Отново огънят е бил гасен с вода в продължение на часове и се смятало, че е свършило. Но това не било така. След това въглищата започнали да горят под земята.Това е било през 1962 година.

Навсякъде вредните газове се просмукват из града. Парите се просмукват от пукнатините на тротоарите, мазета, както и тръбопроводи. В резултат на това на земята се огъва и създава зейнали дупки. В първоначалния оглед на последиците, 140 декара на града и околностите са изгорени, и 23 въглищни мини затворени.

Централия- горящият град

Жителите на града започнали да го напускат през 1969г. Някои хора  все още хранили слаби надежди за благоприятен изход на разразилия се пожар.

След разразил се преди повече от петдесет години подземен пожар жителите на градчето, намиращо се в щата Пенсилвания САЩ, намаляват от 1 000  (1981 г.) до 12 души (2005 г.), а през 2007 г. негови постоянни жители са едва 9 души.

Централия- горящият град

В разцвета си, Централия е била жизнена общност с пет хотели, седем църкви, деветнадесет общи магазини, два бижутерски магазина, както и около двадесет и шест салони. Днес Централия е призрачен град само с малкото останали жители. Необитавани домове и сгради са били разрушени, а големи части от града са били обхванати от природата.

Централия- горящият град

Млада гора днес е заела някои части от града. Повечето тротоари и улици също са обрасли. В единствената оцеляла в града църква ежеседмично, в събота вечерта, се провежда служба. В градчето има четири гробища. Дори може да се каже, че днес в гробищата има много повече хора, от „населението” на града.

Централия- горящият град

Днес Централия се смята за най-слабо населен град в щата Пенсилвания. В него са останали само шепа домове. Повечето сгради стават жертва на пламъците и на пръв поглед тази област сега изглежда като една поляна с няколко кръстосващи я улици.

(Visited 508 times, 1 visits today)