Таралеж за домашен любимец

Таралеж за домашен любимец… Защо не?!

razlichno.com - Hedgehog (4)

Таралежите имат африкански и европейски разновидности. Африканските таралежи достига от 17 до 24 см, а европейските достигат до 30см.

Цветът на таралежите може да бъде различен. Горната част обикновено е тъмнокафява със светли върхове на бодлите, но може да бъде и черна или светла, до белезникаво-сивкава.

Коремната част при различните видове е кафеникава, сива или черна, с или без различно по форма и размери бяло петно на гърдите.

В природата те живеят до около шест години, а в домашни условия могат доживеят и до 10-годишна възраст.

Може да отглеждате таралежчето в клетка за заек, тя би била отличен дом за  него, но дъното и не трябва да е телено.

Температурата, при която трябва да се отглеждат е между 15 и 26 градуса.При по-ниски температури таралежите стават неактивни и сънливи.

Размножителният му период в природата  е между октомври и март.Таралежът достига полова зрялост на 12 месеца.

Храна

За храна може да послужат: паяци, пеперуди, щурци или малки червейчета. Ако това Ви се струва непосилна задача, а може би отблъскваща тогава можете да го храните с ябълка, грозде, зеленчуци в малки количества или котешки гранули.

Къпане

razlichno.com - Hedgehog (3)

За да го искъпите, напълнете 5 см вода  с нормална температура в умивалника в банята. Намокрете първо лапичките му, коремчето, а то това става бавно за да свикне с водата. За по-сериозната част от къпането използвайте детски шампоан  или шампоан за котки и мека четка за зъби, като леко  я прокарвате по дължина на бодлите.

През цялото време го придържайте през горната част на коремчето, така че само задните крачета да са във водата. Подсушете го с мека кърпа. Не го сушете с  сешоар или  др. уреди за директно сушене, а после му осигурете топло помещение.

Болести при таралежите:

  • гъбични инфекции и краста – симптоми: опадане на бодли, зачервяване и напукване на кожата. Допитайте се до ветеринар преди да предприемете  каквото и да е действие за пренасянето му до ветеринарна клиника.
  • дихателно заболяване – симптомите: затруднено дишане, сълзене на носа и очите.
  • стрес – симптоми: престава да се храни, отслабва, става трудно подвижен.
(Visited 1,466 times, 11 visits today)