Ползите и вредите от лимоните

Макар лимоните да не са предпочитани от много хора, те са много полезни. Днес ще  ви представим ползите и вредите от консумацията на лимони.

razlichno.com - Lemons (2)

Латинското име на лимоните е Citrus limon и макар повечето от тях да са тръпчиви и кисели на вкус, са и изненадващо освежаващи.

Лимоните са създадени като кръстоска между лайма и цитрона и първоначално са се появили в Китай и Индия, където се култивират от около 2500 г. За първи път са въведени в Европа от арабите, които са ги донесли в Испания през 11 в. Днес основните производители на лимони са САЩ, Испания, Гърция, Израел и Турция.

В лимоните се съдържа голямо количество витамин С и лимонена киселина. В лимоните има още витамин В5 и В9, изключително богати са на калий и магнезий. Високото съдържание на витамини от група В пък улеснява усвояването на захарите от организма, предпазва от сърдечносъдови заболявания и подпомага психичното равновесие.

Допълнително флавоноидите и лимоноидите, на които лимоните са богати, засилват имунната ни система.

Ползи от лимоните

Лимонът като помощно средство за храносмилането

Ползите на лимоните за храносмилателната система са по-малко известни от антибактериалните или диуретичните им свойства. Въпреки че са с чист киселинен вкус, но, както повечето цитруси, и лимоните имат алкален ефект върху тялото и му помагат да се справи със симптомите на ацидоза. Лимоновият сок, смесен с топла вода, често се използва при лечението на храносмилателни проблеми като киселини в стомаха, констипация, диария. Освен това действа като тоник за черния дроб, регулира дейността му и стимулира производството на жлъчка, която подготвя организма за храносмилането на приетата храна.

Прочистване на червата

горчивият вкус на лимоните увеличава перисталтиката на червата, което спомага за изхвърляне на токсините от организма и подобряване на тяхната работа. Добавете сока на един лимон в чаша топла вода и я изпийте сутрин на гладно. Можете да разтворите в течността и малко мед.

Ползи за сърцето и съдовете

Лимоните са известни с високото си съдържание на витамин С и цитрусова киселина, но също така са богати и на калий, който е особено полезен за сърцето. Витамин Р, който също се съдържа в този плод, помага за заздравяването на кръвоносните съдове и за предпазването от вътрешни кръвоизливи. По същата причина сокът от лимон е ефективен и за спирането на кървенето на венците.

Против висока температура

Ще я свалите, като капнете 5 капки етерично масло от лимон в литър студена вода, натопите в сместа малка хавлиена кърпа, след това я изстискате и я положите върху горещото си чело. Повтаряте процедурата, докато се почувствате по-добре.

Камъни в бъбреците и жлъчката

лимонената киселина в лимоновия сок спомага за разтварянето на камъните в жлъчката и бъбреците, а освен това понижава риска от образуването им.

Проблеми с очите

водоразтворимият витамин Р, рутин, подобрява състоянието на хората, които имат очни проблеми, освен това има благоприятен ефект върху заболяването диабетна ретинопатия.

Псориазис

Псориазисът е заболяване, при което кожата на тялото загрубява в различни участъци и започва да се лющи, най-често по коленете, лактите и скалпа. Звучи невероятно, но лимонената киселина  в лимоновия сок намалява сухотата и люспенето. Тя помага на кожата да задържа водата и да се чисти от мъртвите клетки. Освен това лимоновият сок съдържа естествен растителен химикал, който е високо чувствителен към ултравиолетовите лъчи и влияе на кожните клетки.

Вреди от лимони

Лаймовете и лимоните са сред малкото храни, съдържащи оксилати – природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и хората. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до здравословни проблеми. Поради тази причина някои хора, които имат проблеми с бъбреците или жлъчката, е добре да внимават с приема на тези плодове.

(Visited 4,218 times, 5 visits today)