Най-красивите библиотеки

В навечерието на 24 май, деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, решихме да ви представим най-красивите библиотеки в света.

razlichno.com - Library

Кралска библиотека в Копенхаген

razlichno.com - Library (12)

Наричат Кралската библиотека в Копенхаген Черен диамант. Причината е модерният й вид, създаден от комбинацията стъкло, стомана и черен мрамор. Тази библиотека е построена през 1999г. и е втора сграда на Кралската библиотека на Дания. Тук има кафене, концертна зала и изложбени зали.

Библиотека на Колежа Тринити в Дъблин

razlichno.com - Library (10)

Старата библиотека на Колежа Тринити е известна с няколко неща. Едното е дългата повече от 60-метрова зала с красиви, сводести тавани. Освен това тази библиотека е дом на Книгата на Келс, красиво изписан и изрисуван ръкопис, съдържащ четирите евангелия от Новия завет.

Библиотека Джордж Пийбоди в Балтимор

razlichno.com - Library (11)

Библиотеката Джордж Пибоди е към Университета Джон Хопкинс и е една от най-красивите университетски библиотеки. Освен че е идеално място за любителите на книги, библиотеката често приема различни официални събития, дори сватби. Причината се крие в красивия й дизайн с балкони от ковано желязо и колони с много детайли по тях.

Градската библиотека в Щутгарт

razlichno.com - Library (13)

Градската библиотека в Щутгарт е на 9 етажа. Пет от тях са читалня с формата на обърната пирамида. Макар отвън да изглежда съвсем обикновена, библиотеката в Щутгарт ще ви изненада с модерна визия от вътрешната страна. Мястото е едно от най-популярните за културни събития в града.

Библиотека Клементиум в Прага

razlichno.com - Library (17)

Клементиум е комплекс в Прага, където се намира библиотеката Клементиум. Тя се отличава с красиви фрески. Според легендата, когато йезуитите основали библиотеката през 1622г., тук имало само 1 книга. Днес библиотека Клементиум разполага с над 20 000 книги. Мястото е популярна забележителност в Прага.

Централната библиотека във Ванкувър

razlichno.com - Library (16)

Една от най-красивите библиотеки в света се намира във Ванкувър, Канада и отвън прилича на Колизеума. Отделните части на сградата са свързани с мостове, а покривът на библиотеката е огромна градина.

Библиотеката на Бирмингам

razlichno.com - Library (15)

Библиотеката на Бърмингам е красива и модерна сграда. Фасадата й е изградена от 5357 метални пръстена. Библиотеката на Бърмингам  е обновена през 2013. Едно от бижутата на библиотеката е Стаята, посветена на Шекспир, където се пазят произведения в оригинал на английския поет.

Библиотека Александрина в Александрия, Египет

razlichno.com - Library (9)

Модерната библиотека Александрина няма нищо общо с изгорялата преди повече 1 600 години. Новата библиотека отваря врати през 2002 и има огромна читалня, 4 музея и изобретателни центрове. Заслужава си да се види фасадата, която е изрисувана с букви и различни символи.

(Visited 521 times, 2 visits today)