Скуош най-добрата тренировка за тялото

Макар да прилича донякъде на тениса и бадминтона, скуошът е доста по-интензивен и изпълнен с емоции. Това е един от най-актуалните ракетни спортове на запад.

razlichno.com - Squash (2)

Скуошът се е родил в английските затвори в края на XIX век. Докато се чудели как да уплътняват времето си, затворените там престъпници започнали да блъскат парцалена топка по стените с дървени хилки, което станало любимото им развлечение. Надали тези затворници са предполагали, че измислената от тях игра ще стане предпочитана сред богаташите (членството в някои скуошклубове по света днес струва хиляди долари).

Това е един от най-натоварващите физически, но в същото време и разтоварващи психически спортове. По тази причина скуош често играят хора с напрегнато ежедневие – лекари, брокери, дилъри, бизнесмени. Макар и да прилича донякъде на тениса и бадмингтона, скуошът е доста по-изтощителен от тях. Неподготвен и нетрениран човек само след 15 минути игра ще бъде напълно капнал от умора. Оттук идва и името му, което на български означава “смазвам, смачквам”. Специалисти твърдят, че скуошът е вторият спорт след професионалния бокс, при който се свалят най-много килограми по време на игра (до 2 кг), което го прави особено атрактивен за жените.

razlichno.com - Squash (3)

Скуошът беше избран чрез гласуване в списание „Форбс” за най-здравословния спорт в света, защото осигурява изцяло модерни, потенциално конкурентни и ефективни тренировки в минимално време и пространство. Това го прави идеален за градския стил на живот, който предразполага към наднормено тегло при децата и други нарушения на метаболизма. Скуошът е прекрасен начин да се преборим с тези тенденции за доброто на човечеството и в частност на децата.

Олимпийските игри представляват всичко, което е чисто в спорта и в тях са представени всички основни спортове в света. Добавянето на скуоша към Олимпийската програма – като един от най-практикуваните спортове в света – подкрепя тази идея и утвърждава представата, че Олимпийското движение представлява спортния свят.

Скуошът е чист и изцяло отговарящ на изискванията на  Световната антидопингова агенция. Борбата срещу допинга в нашия спорт не е забравена, но сме щастливи, че ценностите на честната игра и уважението, както към самия спорт, така и към опонентите, ръководят мисленето на играчите на скуош. Случаите на скуош атлети с положителни проби за забранените вещества са изключително редки.

razlichno.com - Squash (1)

Заетите хора имат нужда от бързи тренировки с максимална възвръщаемост на инвестираното време. Скуошът изгаря до 1500 калории на час в конкурентна и забавна среда, което предполага сериозна полза за здравето само за половин от час.

Можете да изгорите достатъчно енергия, за да компенсирате два изядени средни хамбургера само за половин час (макар че не ви препоръчваме да ядете хамбургери).

Това означава, че повече хора могат да играят скуош, повече хора могат да бъдат здрави, и измерен в калории, скуошът помага повече за доброто здраве на населението отколкото повечето други форми на активност. Това е особено вярно за градската среда, където може да бъде трудно да откриете подходящи съоръжения за упражнения.

(Visited 506 times, 2 visits today)