13 мита за ползата от спорта!

Спортът изисква, но възнаграждава щедро нашите труд и постоянство! Когато спортуваме до всяка наша клетка достига кислород, кожата се изчиства, подобряват се кръвообръщението и рефлексите. 

Тренировките тонизират, поддържат мускулите силни и издръжливи,но не винаги всичко което ви казват за тренировките е вярно. Представяме ви някои от най-разпространените митове за тренировките.

razlicno.com - Workout (3)

Домашните тренировки са чудесни, но най-добрият начин да отслабнеш е в залата.

За някои хора е много по-лесно да се придържат към домашно-базирана тренировъчна програма. Въпреки цялото натоварване при тенденциозните тренировъчни режими и занимания, „най-добрата” програма за вас е тази, при която ще тренирате редовно.

Коремната преса ще направи корема плосък.

Сами по себе си упражненията от типа „коремни преси” няма да ви донесат плосък корем и няма да превърнат обременения с допълнителна мазнина корем в красиви плочки. Тези упражнения не са предназначени за унищожаване на мазнини, а само за тонизиране на мускулите. Така че мускулната преса така и ще си остави скритите неприятни дипли, ако не изгорите излишните калории чрез аеробни упражнения, като бягане, колоездене, плуване и така нататък.

Йогата е изключително лека и безопасна тренировка.

Йогата е отлична форма на тренировка, но някои стилове са твърде сурови за тялото и ума. При всяка една форма на тренировка е необходим квалифициран и внимателен инструктаж за безопасна и ефективна работа.

Упражненията веднъж седмично са безполезни, трябва да се правят по-често.

Във всички случаи, упражнения дори веднъж седмично е по-добре от нищо. И в този случай вие ще изгорите излишните калории.

Жените, които изпълняват упражнения с тежести, след това стават напомпани.

За да стане “клатеща се” жена, се изискват такива мощни натоварвания, на които са способни само някои. Същото важи и за мъжете. Обикновените упражнения с тежести ще ви помогнат да поддържате тялото си стегнато и стройно – без никакви екстремни изменения.

razlicno.com - Workout (2)

Тренировката е един сигурен начин да загубите толкова килограми, колкото желаете.

Както много други ефекти от тренировките, то и качването или свалянето на килограми е повлияно от много различни фактори, включително диетичния режим и генетиката. Отделни индивиди не биха загубили същите килограми при една и съща тренировъчна програма. Възможно е дори едновременно да сте активни и със свръх тегло. Но въпреки, че сама по себе си тренировката не би могла да гарантира вашето идеално тегло, то редовната физическа активност е един от най- важните фактори за успешен дългосрочен контрол на теглото.

При хората с наднормено тегло, е много вероятно ползите от тренировките да не са много.

Изследвания сочат, че при пълните хора, които редовно участват в тренировъчни програми, рискът от смъртност е по- нисък, отколкото при хора, със заседнал начин на живот. Мъже и жени с всякакво тегло и при различни фитнес натоварвания могат да укрепнат здравето си при умерено увеличаване на натоварването.

Ако тренирате дълго и упорито, ще постигнете резултата, който искате.

В реалността, генетиката играе важна роля при постигнати резултати от отделните хора при едно и също натоварване. Изследванията са показали широки вариации на това как различни упражнения влияят на индивидуалната тренировъчна програма. Проявяването на силата, скоростта и издръжливостта при едни е съвсем различно от това при други.

С възрастта напълняването е неизбежно.

Няма нищо неизбежно с наддаването на тегло с възрастта, причината за него са излишните калории. Повишава се само вероятността от прибавки, тъй като има забавяне на метаболизма. Но си струва да ограничите количеството на калориите след 40-те и да не забравяте за спорта, за да запазите фигурата си на 20-годишен.

razlicno.com - Workout (4)

Водните фитнес програми са основно за по- възрастни хора и такива с контузии.

Последни проучвания сочат, че водните фитнес програми могат да бъдат изключително полезни както за хора, които искат да се занимават с фитнес, така и за тези, които искат да изгубят килограми. Дори някои изключителни атлети, включват части от водни фитнес програми към техните тренировъчни режими.

Приемът на протеини след занятия ще помогне за “построяването” на мускулите.

След заниманията на вас не са ви нужни протеини, а въглехидрати, тъй като по време на тренировката тялото ви използва гликогени, съхраняващи се в мускулите и черния дроб. А тези гликогени се състоят от въглехидрати. И умората, след заниманията се обяснява само с липсата на гликогени.

Нуждаете се от разтягане преди тренировката, в противен случай можете да си предизвикате травма.

Още преди няколко години това се смяташе за факт, но учените доказаха, че се разтягането не предпазва от последващи травми. Но, леката “загрявка” преди силни натоварвания не пречи.

Ако престанете да се занимавате, мускулите ви ще се превърнат в мазнини.

При нормални, здрави хора, подобно преобразуване е невъзможно. То се случва в редки случаи. Мускулите и мазнините са две различни групи клетки и те не се превръщат една в друга.

(Visited 138 times, 1 visits today)